лікар-офтальмолог офтальмологічного центру вищої категорії АЙЛАЗ
Баланюк Олександра Олеговна

Деякі батьки думають, що Дартс – гра в дротики – є цілком безпечною і розробленою спеціально для дітей. Але, час від часу, в офтальмологічні клініки надходять діти зі скаргами на біль в області ока і погіршення зору після травми іграшковими дротиками.

Звіт, опублікований в BMJ Case Reports, підтверджує те, що неодноразово публікувала Американська академія офтальмології. Снарядні іграшки небезпечні і можуть викликати серйозні травми очей. Очні подряпини, кровотеча, катаракта, підвищений очний тиск і постійна втрата зору – все це свідомі ризики таких забаванок.

Академія закликає до дотримання певних рекомендацій в експлуатації снарядних іграшок:

                    Гра в дротики небезпечна, і ви повинні давати відповідальність за її придбання;

                    якщо ви купуєте дартс для своїх дітей, доглядайте за ними, поки вони грають.

                    завжди дотримуйтесь вказівок виробника і віковим нормам.

Згідно зі звітом Комісії з безпеки споживчих товарів США за 2018 рік, відділення невідкладної лікували понад чверть мільйона травм, пов'язаних з іграшками. Переконайтеся, що ви вибрали безпечні іграшки для здоров'я своїх дітей і для власного спокою.

Інші метальні іграшки, яких слід уникати

Ми рекомендуємо також уникати покупок іграшок для стрільби зі снарядами. Якщо ваші діти грають з іграшками такого типу, то всі, навіть дорослі, повинні носити засоби захисту очей, щоб блокувати потрапляння літаючих предметів в очі.

Деякі іграшкові арбалети можуть стріляти стрілами майже на 150 метрів. Навіть якщо стрілки з пінопласту і пластика, удар з близької відстані може привести до серйозного пошкодження очей. Типові травми від пластикових снарядів включають пошкодження рогівки, які можуть зарубцюватися при загоєнні, що назавжди вплине на зір.

Сталеві дротики стали одним з головних розваг на відкритому повітрі, але були заборонені в кінці 1980-х років після того, як значна кількість дітей отримали травми, а деякі загинули. Інші види дротиків залишаються на ринку і можуть впливати на очі, викликаючи травми, такі як, кровотеча в оці (відома як гифема), що само по собі підвищує ризик розвитку глаукоми у подальшому.

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка АЙЛАЗ www.ailas.com.ua
04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1
Тел.: +38(044) 364 10 01