лікар-офтальмолог вищої категорії медичного центру АЙЛАЗ

Поплавець Олена Володимирівна

Одним з найбільш частих приводів для звернення до окуліста у літніх людей вважається катаракта. Під цим захворюванням мається на увазі помутніння кришталика ока, внаслідок чого настає істотне зниження чіткості зору. Ця хвороба очей починає свій розвиток через порушення обмінних процесів в організмі. Найбільш часті причини зниження зору у людей старшого віку – це:

  • пресбіопія;
  • катаракта;
  • глаукома;
  • діабетична ретинопатія;
  • відшарування (деструкція) склоподібного тіла;
  • макулодистрофія.

Найчастіше катаракту діагностують у людей старше 60 років. Розрізняють декілька стадій розвитку хвороби:

  • початкова. В цьому випадку діагностують часткове помутніння кришталика – в області кори або під капсулою. На даному етапі симптоми катаракти носять невиражений характер, оскільки процес не зачіпає основну центральну частину кришталика;
  • незріла. На даній стадії помутніння поширюється кришталиком, набуваючи білого або сіруватого відтінку. Волокна кришталика набухають, збільшуються в розмірі. Поряд з цим, передня камера стає меншою. Людина помічає погіршення зору, оскільки область помутніння локалізується частково в центральній зоні;
  • зріла. При зрілій катаракті діагностують втрату вологи в кришталику та його зменшення в розмірах. Патологічний процес зачіпає внутрішні шари, а помутніння набуває брудно-сірого відтінку. На даному етапі розвитку катаракти хворий втрачає предметний зір через те, що пляма вражає оптичну зону;
  • перезріла катаракта. Кришталик починає поступово зморщуватися через втрату великої кількості вологи. Щільність каламутних мас наростає. На капсулі можуть утворюватися вапняні або холестеринові відкладення.

Залежно від того, наскільки хвороба прогресує, і яка якість зору, лікарі можуть призначити або хірургічне лікування, або консервативні методи, що допоможуть стримати розвиток патології.

Заходами профілактики катаракти є вітамінні краплі, що призначають при початкових змінах в кришталику для уповільнення прогресування помутнінь. Однак, вони не завжди ефективні.

Коли катаракта знижує зір, і, відповідно, якість життя, основним та єдиним методом лікування є хірургічне видалення катаракти. На сьогодні це швидко, безболісно та ефективно!

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: +38(044) 364 10 01