Один з найзначніших моментів для матері – це коли ваша новонароджена дочка або син відкривають очі та дивляться на вас. Не турбуйтеся, якщо це не станеться відразу.

Для розвитку зорової системи новонародженої дитини потрібен якийсь час. На першому тижні життя діти не бачать подробиць. Їх перший погляд на світ нечіткий і тільки в відтінках сірого.

Для повного розвитку зору вашої дитини потрібно кілька місяців. Знання основних етапів розвитку зору вашої дитини може гарантувати, що ваша дитина правильно бачить та насолоджується своїм світом у повній мірі.

Розвиток зору у немовляти починається під час вагітності

Розвиток зору дитини починається з народження. Так, як ви піклуєтеся про своє тіло під час вагітності, надзвичайно важливо для розвитку тіла і розуму вашої дитини, включаючи очі та центри зору у мозку.

Обов'язково дотримуйтеся інструкцій, що дає ваш лікар відносно правильного харчування та відпочинку. Виключити куріння та вживання алкоголю або наркотиків, оскільки їх токсини можуть викликати безліч проблем у вашої дитини, включаючи серйозні проблеми із зором.

Куріння особливо небезпечно під час вагітності, оскільки в сигаретному димі міститься близько 3000 різних хімічних речовин, включаючи окис вуглецю, відомий токсин для плода.

Навіть прийом звичайних ліків, таких як аспірин, може бути небезпечний для вашої дитини під час вагітності, збільшуючи ризик низької ваги при народженні та проблем під час пологів. Низька вага при народженні пов'язана з підвищеним ризиком виникнення проблем із зором у немовлят.

Перш ніж приймати будь-які ліки під час вагітності, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, включаючи ліки, що відпускаються без рецепта, рослинні добавки та інші безрецептурні препарати.

Розвиток зору при народженні

Незабаром після народження лікар-неонатолог проведе короткий огляд очей вашої дитини, щоб виключити ознаки вродженої катаракти або інших серйозних проблем з очима у новонароджених. Хоча такі проблеми із зором зустрічаються рідко, їх необхідно виявляти та лікувати на ранніх стадіях, аби максимально зменшити їх вплив на розвиток зору дитини.

При народженні ваш малюк бачить тільки чорно-біле та відтінки сірого. Нервові клітини в сітківці ока та мозку, які контролюють зір, ще не повністю розвинені.

Крім того, очі новонародженого не здатні фокусуватися на близьких предметах.

Тому не турбуйтеся, якщо ваша дитина не фокусується на об'єктах, зокрема на вашому обличчі.

Незважаючи на ці візуальні обмеження, дослідження показують, що протягом декількох днів після народження немовлята віддають перевагу дивитися на знайоме зображення своєї матері. Дослідники вважають, що ця перевага залежить від великих, висококонтрастних подразників, таких як межа волосяного покриву матері та її обличчя. Тому, щоб стимулювати візуальну взаємодію з вашею новонародженою дитиною, зберігайте свою зачіску постійною та уникайте зміни своєї зовнішності.

Єдине, що ви можете помітити у новонародженого, це наскільки великі його очі. Пов'язано це з тим, що нормальний розвиток дитини відбувається з голови вниз. При народженні очі вашої дитини вже складають 65 відсотків від їх дорослого розміру!

Очі вашої дитини: перший місяць

Очі вашої дитини не надто чутливі до світла. Фактично, кількість світла, необхідне для того, щоб немовляті у віці 1 місяця стало відомо про наявність світла, в 50 разів більше, ніж у дорослого.

Таким чином, можна залишити кілька лампочок в дитячій кімнаті – це не вплине на здатність малюка спати.

Немовлята починають бачити кольори дуже швидко. Через тиждень після народження вони можуть бачити червоний, помаранчевий, жовтий  зелений. При цьому, вашому малюкові потрібно трохи більше часу, щоб побачити синій та фіолетовий. Чому? Синє світло має більш коротку довжину хвилі, а в сітківці людини існує менше колірних рецепторів синього світла.

Не турбуйтеся, якщо очі вашої дитини іноді не працюють разом.

Одне око може іноді відхилятися всередину або назовні від правильного вирівнювання. Це нормально, але, якщо ви бачите великий і постійний зсув очей вашої дитини, негайно повідомте про це своєму окулісту.

Поради: щоб стимулювати зір вашої дитини, прикрасьте її кімнату яскравими, веселими кольорами. Включіть в обстановку художні роботи з контрастними кольорами та різними формами.

Розвиток зору: 2 і 3 місяці

Протягом другого-третього місяця життя в зорі дитини відбуваються істотні зміни. У цей період у дітей підвищується гострота зору та їх очі починають все більш узгоджено рухатися.

У цьому віці ваша дитина повинна стежити за рухомими об'єктами та починати тягнутися до речей, що вона бачить.

Крім того, немовлята вчаться переводити погляд з одного об'єкта на інший, не рухаючи головою. Їх очі стають більш чутливими до світла: в 3 місяці поріг виявлення світла у немовляти тільки в 10 разів вище, ніж у дорослого. З цієї причини ви можете потроху приглушати світло до та під час сну дитини.

Поради: як допомогти стимулювати розвиток зору вашої дитини у віці 2-3 місяців?

Додавайте нові предмети в дитячій кімнаті або часто міняйте їх розташування та положення ліжечка.

Говоріть з дитиною, коли ви гуляєте по кімнаті.

Тримайте нічне світло, щоб забезпечити візуальну стимуляцію, коли ваша дитина не спить у своєму ліжечку.

Нехай ваша дитина повзає. Немовлята повинні спати на спині, щоб знизити ризик синдрому раптової дитячої смерті (СРДС), але коли вони не сплять, викладайте їх на животик, це забезпечує важливі візуальні та моторні відчуття.

Розвиток зору: від 4 до 6 місяців

До 6 місяців в зорових центрах головного мозку відбулися значні поліпшення, що дозволяють вашій дитині бачити більш чітко, швидше й точніше рухати очима, аби стежити за рухомими об'єктами.

Гострота зору поліпшується приблизно з 0,05 при народженні до 0.8 у віці 6 місяців. Кольоровий зір вже має бути таким же, як у дорослого, дитина може бачити всі кольори веселки.

У цьому віці діти мають кращу координацію очей і рук, що дозволяє їм швидко знаходити, піднімати предмети та точно направляти їх до рота.

Шестимісячний вік є приводом для першого дитячого очного огляду.

При огляді офтальмолог перевірить стан очей вашої дитини, гостроту його зору, виконає невербальне тестування, виявить (якщо вони є) короткозорість, далекозорість та астигматизм, а також оцінить ситуацію і рухливість очей.

Розвиток зору: 7-12 місяців

Ваша дитина тепер рухлива, повзає та долає більшу відстань. Вона краще оцінює відстані та більш точна в схопленні й киданні предметів.

Постійний зовнішній вигляд допомагає дитині впізнавати вас та взаємодіяти з вами.

Період з 7 до 12 місяців – важливий період розвитку вашої дитини. На цьому етапі діти краще розуміють своє тіло та вчаться координувати свій зір з рухами тіла.

Це час, коли від вас вимагається більше старанності, щоб уберегти дитину від травм – ударів і травм очей. Зокрема, тримайте шафи з миючими засобами замкненими та ставте бар'єри перед сходовими клітками.

Не турбуйтеся, якщо очі вашої дитини починають міняти колір. Більшість дітей народжуються з блакитними очима, тому що більш темні пігменти в райдужній оболонці не в повному обсязі розвинені при народженні. Згодом в райдужній оболонці утворюється темніший пігмент, що часто змінює колір очей вашої дитини з синього на коричневий, зелений, сірий, або на суміш кольорів.

Поради: щоб стимулювати розвиток координації очей і тіла вашої дитини, лягайте з нею на підлогу та спонукайте її повзти, наприклад, до улюбленої іграшки. Запропонуйте їй іграшки, які вона зможе розібрати та зібрати.

Проблеми з положенням очей

Обов'язково зверніть увагу на те, наскільки злагоджено працюють очі вашої дитини разом.

Косоокість – це періодичне або постійне відхилення одного або обох очей.

Важливо, щоб косоокість виявлялася та лікувалася на ранній стадії, щоб зір обох очей розвивався правильно. При відсутності лікування косоокість може привести до амбліопії або «ледачого ока». Важливо знати, що для розвитку навичок координації очей потрібно кілька місяців, але якщо ви спостерігаєте, що одне з очей вашої дитини постійно зміщене або не рухається синхронно з іншим оком, якомога швидше зверніться до окуліста.

Проблеми із зором недоношених дітей

Середня тривалість нормальної вагітності становить приблизно 40 тижнів (280 днів). За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, діти, які народилися до 37 тижня вагітності, вважаються недоношеними.

Куріння під час вагітності значно збільшує ризик передчасних пологів.

Недоношені діти піддаються більшому ризику проблем із зором, ніж доношені діти.

Розглянемо дві проблеми із зором, що частіше зустрічаються у недоношених дітей.

Ретинопатія недоношених (РПН)

Це ненормальне заміщення нормальної тканини сітківки волокнистої тканиною та кровоносними судинами. РПН може викликати рубцювання сітківки, поганий зір і відшарування сітківки. У важких випадках ретинопатія недоношених може викликати сліпоту.

Всі недоношені діти схильні до ризику РПН. Дуже низька вага при народженні є додатковим чинником ризику, особливо якщо необхідно помістити дитину в середовище з високим вмістом кисню відразу після народження.

Якщо ваша дитина народилася недоношеною, зверніться до дитячого офтальмолога, щоб він міг провести обстеження очей і виключити РПН.

Ністагм

Ністагм – це мимовільні коливальні рухи очей.

У більшості випадків при ністагмі очі повільно рухаються (дрейфують) в одному напрямку, а потім «смикаються» в зворотному напрямку. Рухи очей зазвичай горизонтальні, але можуть бути діагональними або обертальними.

Ністагм може бути присутнім при народженні, може розвинутися через кілька тижнів або місяців. Чинники ризику включають неповний розвиток зорового нерва, альбінізм і вроджені катаракти. Характер рухів очей, як правило, визначає ступінь впливу на зір і зоровий розвиток дитини.

Якщо у вашої дитини з'явилися ознаки ністагму, негайно зверніться до дитячого офтальмолога!


МИ ЗНАЄМО ВСЕ ПРО ВАШІ ОЧІ! 

Задайте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: +38(044) 364 10 01