Мільйони людей в усьому світі користуються м'якими контактними лінзами, проте далеко не всі розуміють, що будь-який чужорідний предмет, нехай навіть і спеціально для цього розроблений, при контакті з поверхнею рогівки підвищує ризики її запалення.

Для того, щоб ваше користування контактними лінзами приносило вам задоволення хорошого зору, слід суворо дотримуватися правил гігієни та знати, які причини найчастіше можуть призвести до запалення ока.

Офтальмологи – не злі люди, які хочуть контролювати вашу поведінку. Дозвольте інформувати вас про результати досліджень, опублікованих зовсім недавно.

Документ, озаглавлений «Personal hygiene risk factors for contact lens-related microbial keratitis», являє собою дослідження, що проводилося в University Hospital Southampton Eye Casualty.

Дослідження тривало кілька місяців і до нього увійшли дві групи користувачів контактних лінз. Одну групу склали люди, у яких в процесі користування лінзами розвинувся мікробний кератит – запалення рогівки на грунті інфікування. Контрольною групою були люди з контактними лінзами, які у період спостереження були без запалення очей. З усіма учасниками дослідження були проведені особисті співбесіди, в ході яких їх запитали про наявні звички носіння контактних лінз. Всіх запитали, який тип контактних лінз вони носять, як часто та як довго вони їх носять. Також у всіх уточнили про сон, душ, купання та плавання в контактних лінзах. У цьому опитувальнику розглядалися питання миття рук, зберігання контактних лінз, історії покупки контактних лінз та інформування учасників про ризики носіння контактних лінз.

Групу з мікробним кератитом запитали про те, чи погіршився їх зір після перенесеного запалення очей. Їх також запитали, чи є у них думки відмовитися від носіння контактних лінз і чи вплинули інфекції на якість їхнього життя.

Результати були інтригуючими. Виявилося, що прийняття душа при носінні контактних лінз було найбільшим чинником ризику розвитку мікробного кератиту. Фактично, в порівнянні з тими, хто ніколи не приймав душ з контактними лінзами, у тих, хто мився з ними кожен день, ризик розвитку інфекції рогівки був в 7 разів вище!

Сон в лінзах збільшує ризик мікробного кератиту більш ніж в 3 рази!

Більшість пацієнтів, що звертаються з ускладненнями, пов'язаними з контактними лінзами, засипали в своїх лінзах, повторно використовували свої розчини або занадто довго носили одну і ту ж пару. Що стосується віку постраждалих, то люди у віці від 24 до 54 років були визначені як група пацієнтів з найбільшим ризиком.

Що стосується частоти оглядів очей, то близько 80% пацієнтів не проходили щорічних обов'язкових оглядів.

Коли користувачів лінз запитали, чи були вони поінформовані про ризики інфекцій, пов'язаних з контактними лінзами, коли їм прописували лінзи, майже 50 відсотків учасників обох дослідних груп відповіли «ні» або «не впевнені».

На питання про те, як слід давати такі поради та інструкції, 54,5% вважають, що письмова інформація була б кращою.

Які висновки ми можемо зробити?

Люди, які користуються м'якими контактними лінзами, повинні бути поінформовані про можливість зараження очей інфекцією та знати найбільш часті причини, намагаючись уникати їх.

Хороша та належна гігієна щодо носіння контактних лінз останнім часом привертає все більше уваги в зв'язку з поточною глобальної пандемією коронавіруса COVID-19.

Сьогодні відомо, що звичайні правила гігієни лінз, маніпуляції з лінзами чистими руками, обов'язкове зняття лінз на ніч, стерилізація лінз спеціальними пероксидними дезінфекторами забезпечують безпечне використання контактних лінз і в умовах пандемії.

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ! 

Задайте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: +38(044) 364 10 01