лікар-офтальмолог медичного центру АЙЛАЗ

Баланюк Олександра Олегівна

Оптометристи по всій країні зробили все можливе, щоб допомогти зменшити кількість невідкладних ситуацій, повязаних з очима, звільнивши місце для пацієнтів з COVID-19.

Під час пандемії зросла низка причин для звернення пацієнтів до офтальмологів (таких як синдром сухого ока, викликаний комп'ютером і маскою, ерозії рогівки, центральна серозна хоріоретинопатія тощо). Також відбулися зрушення в тенденціях щодо того, як контактні лінзи прописуються та носяться. Як відзначили кілька оптометристів, по всій країні збільшилася кількість запитів на підбір індивідуальних контактних лінз, але одночасно з цим збільшилася і кількість пацієнтів, які відмовилися від контактних лінз на користь лазерної корекції.

Коли в 2021 році людей, які вперше користуються контактними лінзами, запитують, чому вони хотять спробувати контактні лінзи, їх причини часто включають бажання звести до мінімуму користування звичайними окулярами, адже при використанні масок на окулярах постійно залишаються випаровування. Постійне запотівання окулярів нікому не приносить задоволення. Запити на використання контактних лінз в перший раз варіювалися від медичних працівників, генеральних директорів (CEO) і офісних працівників за комп'ютером, до тих, хто не розглядав контактні лінзи до пандемії. Загальна мета – позбутися залежності від корекції окулярами при виконанні важливих робочих завдань.

Пандемія COVID-19 збільшила те, що деякі називають «ефектом масштабування». Мільйони людей у всьому світі використовують віртуальні чат-платформи (такі як Zoom), тому з початку пандемії зросла готовність людей проходити косметичні процедури та покращення зовнішності. Хоча це ще не вивчалося, цікаво відзначити, що частина пацієнтів, які вперше вирішили користуватися контактними лінзами, роблять це з косметичною метою – для покращення селфі.

Крім цього, після перебування в карантині, багато пацієнтів оцінили більший комфорт при використанні одноразових щоденних лінз у порівнянні з лінзами подовженого періоду використання. Насамперед, це пов’язано з більшою кисневою проникністю таких лінз і комфортом, але є й інший аспект. На період пандемії почали виникати проблеми з постачанням розчинів для лінз, контейнерів тощо. Це змусило багатьох пацієнтів і оптометристів зробити вибір на користь одноденних лінз.

У 2020 році одночасно спостерігалося зростання відмови від використання контактних лінз серед багатьох постійних користувачів. Деякі причини, за якими пацієнти, за повідомленнями, зменшили або повністю припинили носіння контактних лінз, включають небажання торкатися до обличчя, хвилювання з приводу підвищеного ризику інфекцій, погіршення стану сухості очей і зниження потреби в контактних лінзах, оскільки «працюю вдома та ніхто з моїх колег мене не бачить».

Хоча, за повідомленнями, багато пацієнтів припинили використання контактних лінз через побоювання заразитися інфекцією, не було статистичних доказів того, що контактна лінза збільшує ризик зараження COVID-19. Ризик, пов'язаний с лінзами та інфікуванням поверхні ока, був навіть нижчий під час пандемії COVID-19, тому що пацієнти почали приділяти значно більше уваги миттю рук.

Крім того, причиною невдоволення контактними лінзами у пацієнтів є підвищений ризик виникнення синдрому сухого ока, пов'язаного з використанням маски (MADE), а також неповне кліпання та зниження частоти кліпань через надмірне використання компьютера.

Мільйони людей у всьому світі, включаючи багатьох оптометристів, змінили свою думку щодо віртуальних заходів і збільшення щоденного використання цифрових технологій. Поряд з мільйонами дітей, які зараз відвідують віртуальну школу, і мільйонами дорослих, які тепер проводять від 40 до 60 годин на тиждень, дивлячись на кілька цифрових пристроїв, багато пацієнтів схильні до вищого ризику проблем з сухістю ока, що збільшує ймовірність відмови від контактних лінз. Також, в період пандемії більшість людей відчуває потребу знизити фінансові витрати, і частково це можуть зробити, відмовившись від контактних лінз.

Деякі пацієнти вирішили, що, нарешті, готові до інших методів покращення зору, і глобальна пандемія підштовхнула їх зважитися на лазерну корекцію. В інтернеті збільшилася кількість запитів щодо лазерної корекції, про варіанти рефракційної хірургії, що призвело до більшої кількості обстежень в рефракційних центрах. Цікаво буде побачити ретроспективні дослідження загальних тенденцій рефракційної хірургії в найближчі кілька років після пандемії COVID-19.

Між іншим, більше запитів на обстеження для рефракційної хірургії призвело до більшої кількості виявлення недіагностованого кератоконуса та інших дистрофій рогівки, що виключили таких пацієнтів з числа кандидатів на операцію. Замість цього ми допомогли їм обрати правильний шлях лікування, спостереження та використання спеціальних, індивідуальних контактних лінз, а, отже, зросла популярність контактних лінз спеціального дизайну під час пандемії COVID-19.

Якщо пандемія COVID-19 і виявила щось в практиці офтальмологів зі спеціальними лінзами по всій країні, так це вплив склеральних індивідуальних контактних лінз на якість життя пацієнта. У більшості випадків склеральні лінзи є необхідними, з медичної точки зору, терапевтичними пристроями, що забезпечують пацієнту з складною рефракцією або патологією рогівки (кертоконус, крайова прозора дегенерація, стани після трансплантації рогівки) комфортний і функціональний зір для виконання повсякденної діяльності. Було проведено багато онлайн-семінарів з пацієнтами та офтальмологами для поширення інформації щодо правильного використання склеральних лінз і правил дотримання гігієни при їх використанні в умовах пандемії. Прослідковується збільшення попиту на даний вид лінз.

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ!

Задайте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: +38(044) 364 10 01