лікар-офтальмолог медичного центру АЙЛАЗ

Гетьман Марина Валеріївна

Результати нового дослідження на щурах показали, що хімічна речовина, яка захищає нервові клітини, також уповільнює глаукому, головну причину незворотної сліпоти.

Під керівництвом дослідників Медичної школи Нью-Йоркського університету імені Гроссмана дослідження зосереджується на водянистій волозі всередині ока, від якої залежить її функція. Дослідники стверджують, що тиск рідини може рости у пацієнтів з глаукомою, таким чином, негативно впливаючи на клітини ока та нерви, що з'єднують їх з мозком.

Однак минулі дослідження показали, що стан продовжує погіршуватися навіть після контролю внутрішньоочного тиску. Зв'язок між підвищенням тиску та погіршенням зору залишається недостатньо вивченим.

Нове дослідження, опубліковане 13 квітня в Neurotherapeutics, показало, що вживання сполуки цитиколіну відновлює сигнали зорового нерва між мозком і оком до майже нормального рівня у досліджуваних щурів. Цитиколін, який природним шляхом виробляється в головному мозку, але також існує штучно синтезований і наявний в продажу, є основним джерелом холіну – будівельного матеріалу в мембранах, що вистилає нервові клітини та підсилює між ними зв’язок.

Хоча результати дослідження підтвердили минулі висновки про те, що підвищений внутрішньоочний тиск сприяє пошкодженню нервових клітин при глаукомі, вони також показали, що цитиколін зменшує втрату зору у щурів, без зменшення внутрішньоочного тиску.

«Наше дослідження показує, що цитиколін захищає від глаукоми за допомогою механізму, що відрізняється від стандартного лікування, яке знижує внутрішньоочний тиск», - говорить старший автор дослідження, доктор філософії Кевін Чан, доцент кафедри офтальмології Нью-йоркського університету Langone Health. – «Оскільки глаукома перериває зв'язок між мозком та оком, ми сподіваємось посилити його новими видами терапії».

За даними Національного фонду з питань глаукоми, понад 3 мільйони американців хворіють на глаукому, але лише половина знає, що вона насправді у них є. У США понад 120 000 осіб сліпі від цієї хвороби. Крім того, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 60 мільйонів людей страждають на глаукому у всьому світі.

Отримані дані допомагають вченим краще зрозуміти, як діє глаукома, та доповнюють минулі докази того, що цитиколін може протистояти хворобі, говорить Чан, також директор лабораторії нейровізуалізації та візуальних наук в Нью-Йоркському університеті Langone Health. Попередні дослідження показали, що у людей і гризунів з глаукомою рівень холіну в мозку нижчий за норму. Дотепер, за словами Чан, було мало конкретних доказів ефективності добавок холіну в якості терапії глаукоми чи того, чому у пацієнтів із глаукомою  рівень холіну знаходиться нижче нормального рівня.

Чан і його команда перевірили, чи може збільшення рівня цієї хімічної речовини сповільнити або навіть зупинити деградацію зорового нерва та інших областей мозку, що беруть участь у зорі. Використовуючи всебічне дослідження зв’язку очей та мозку при глаукомі, вчені виявили, що введення щурам пероральних доз цитиколіну протягом тритижневого періоду захищало нервові тканини та стабільно зменшувало втрату зору навіть після припинення лікування ще на три тижні.

Для дослідження вчені змоделювали глаукому у кількох десятків щурів, використовуючи прозорий гель, щоб злегка підвищити внутрішньоочний тиск, не блокуючи іншим чином їх зір. Потім команда виміряла структурну цілісність та обсяг функціональної й фізіологічної активності вздовж зорового шляху за допомогою МРТ-сканування. Дослідники також відстежували візуальну поведінку гризунів, щоб перевірити чіткість зору кожного ока.

Дослідження показало, що у щурів із незначно підвищеним внутрішньоочним тиском тканини, що з’єднують око та мозок, включаючи зоровий нерв, руйнувалися протягом п’яти тижнів після штучного підвищення внутрішньоочного тиску. Тим часом, ураження нервових клітин у гризунів, які отримували цитиколін, уповільнився аж на 74 відсотки, що вказувало на надання хімічною речовиною захисного ефекту щодо нервових клітин, стверджують автори.

Дослідники застерігають, що необхідні додаткові дослідження, перш ніж переходити до добавок цитиколіну для лікування глаукоми у людей, оскільки комерційні препарати ще не були повністю підтверджені у клінічних випробуваннях. Просуваючись вперед, вчені планують дослідити причину зниження холіну у людей з глаукомою, а також те, як цитиколін працює для відновлення пошкоджень.

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ! 

Задайте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01