лікар-офтальмолог медичного центру АЙЛАЗ

Ковальов Андрій Андрійович

Раніше зміна клімату не була проблемою. Наразі, провідні вчені-кліматологи всього світу вже підписали угоду, що попереджає про «невиразні страждання через кліматичну кризу» та передбачає, що «для забезпечення сталого майбутнього ми маємо змінити свій спосіб життя».

Звучить досить ясно та просто. Відмовтеся від бензинового автомобіля принаймні на користь гібрида та зробіть новий крок у переробленні. Але факт у тому, що, крім деяких речей тут і там, багато хто з нас не знає, з чого почати такий заклик до дії, тому що ми не знаємо, як повсякденна діяльність і наші звички насправді впливають на навколишнє середовище.

Як показують нові дослідження, контактні лінзи, мабуть, є одним із прихованих джерел забруднення навколишнього середовища.

Близько 150 мільйонів людей у всьому світі носять контактні лінзи не лише для зору, а й для краси, спорту та лікування. І тому, хоча вони невеликі та виражають зручну концепцію, лінзи також можуть стати великим джерелом ненавмисного забруднення навколишнього середовища.

Крихітні пластикові диски, що завдають шкоди планеті

Виявивши, як та якою мірою контактні лінзи впливають на планету, постачальник контактних лінз і хірургії ока Optical Express замовив звіт, в результаті чого знайшов, ймовірно, трохи більше, ніж очікував.

Дослідники виявили, що 97% осіб, які користуються контактними лінзами, ненавмисно забруднюють довкілля, викидаючи використані лінзи. Зокрема, дослідження показало, що тільки в Британії щорічно утилізується понад 780 мільйонів контактних лінз, коли їх викидають прямо у відро для сміття або змиваючи в туалеті.

Ці 750 мільйонів лінз потрапляють або на звалища, або в сміттєспалювальні заводи, або в нашу каналізацію, де стають пластиковими забрудненнями. Ця форма забруднення особливо небезпечна, оскільки при попаданні пластику в навколишнє середовище він розпадається на мікропластикові частинки, забруднюючи океани та річки і потенційно наражаючи на небезпеку морське життя.

Подібно до одноразових пластикових коробок і контейнерів, які ми використовуємо та викидаємо щодня, контактні лінзи та їхнє пластикове пакування, що відправляється на звалища, розкладаються понад 500 років. Тут є ще одна додаткова небезпека, яка потенційно може дозволити пластиковому забрудненню просочитися в наш ґрунт і водні системи.

В опитуванні взяли участь близько 3 000 користувачів контактних лінз у Великій Британії, тому фактичні цифри, ймовірно, будуть набагато вищими. Якщо додати інші країни та створити загальну кількість носіїв контактних лінз по всьому світу, масштаб потенційного впливу стає занадто великим, щоб його можна було уявити.

Але ось у чому річ. Якщо контактні лінзи можуть бути настільки шкідливими для планети, то, звичайно, ми, споживачі, повинні були б знати про це ще до того, як навіть подумати про використання контактних лінз. Але ж ми цього не знаємо?

«Як споживачі, у нас завжди є вибір»

Учасників опитування запитали, чи вони вважають, що отримали достатньо інформації про вплив методів корекції зору на навколишнє середовище, а також про те, як така дія вплинула на вибір методу.

Як і слід було очікувати, більшість респондентів заявили, що вони зовсім не знають, як їх вибір методу корекції зору впливає на навколишнє середовище. У відповідь на отримані результати директор клінічної служби Optical Express Стівен Ханнан сказав: «Подумайте про весь пластик, який можна було б заощадити, якби 4,2 мільйона користувачів контактних лінз у Великій Британії обрали лазерну хірургію ока».

Дослідження також викликало інтерес у кількох кліматичних активістів, таких як активістка кампанії Say No To Plastic і колишня телеведуча Хізер Сатті. Сатті відреагувала на дослідження, нагадавши нам як споживачам: «У міру того, як ми стаємо більш обізнаними про навколишнє середовище та розуміємо вплив наших рішень і дій на планету, ми дізнаємося, що, як у споживачів, у нас завжди є вибір».

Сатті також додала, що «при 125 мільйонах користувачів контактних лінз по всьому світу, це глобальна криза, яка потребує широкомасштабних дій. Мільярди використаних контактних лінз та їх пакування викликають повсюдне забруднення, і люди просто не усвідомлюють шкоди».

Але вона також сказала кілька позитивних слів про результати: «Чудово, що компанія Optical Express серйозно ставиться до війни з пластиком, і я сподіваюся, що інші офтальмологи наслідують їхній приклад».

Контактні лінзи – це неймовірний винахід, що приносить користь мільйонам людей у всьому світі, допомагаючи їм отримати чіткий і комфортний зір. На жаль, у них також є кілька недоліків, і це навіть без згадки про їх високу вартість у довгостроковій перспективі та ризик зараження, що вони несуть для користувачів.

Щоб зменшити вплив на навколишнє середовище, компанія Optical Express рекомендує користувачам утилізувати використані лінзи екологічно безпечним способом – використовуючи спеціальні коробки для вторинного перероблення, доступні в деяких магазинах.

Але факт у тому, що краще взагалі відмовитись від МКЛ, наприклад, зробивши лазерну корекцію зору. Зрештою, це краще для вашої кишені, для здоров'я очей і навколишнього середовища.

 

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ! 

Задайте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01