Понад 40% хімічних опіків трапляються через попадання в очі різних лугів. Серед них можна виділити такі їдкі сполуки, як аміак, гашене вапно, їдкий калій, етиловий спирт, каустична сода.

Близько 10% випадків травм виникають внаслідок взаємодії з кислотами, такими як соляна, сірчана або оцтова. До решти випадків можна віднести недбале поводження з будівельними лаками та фарбами, побутовими аерозолями, гербіцидами, інсектицидами, карбідом кальцію.

Часто помилково закрапуються в очі не призначені для цих цілей розчини (краплі для вух або будь-які спиртові настоянки).

Під час військових дій найчастіші опіки – це термічні опіки.

При будь-якому опіку очей не можна зволікати з наданням першої допомоги.

Чим довше людина буде терпіти біль і не робити перші кроки до позбавлення від хімічної речовини, тим важчими будуть подальші наслідки після лікування, адже хімічні речовини без правильної нейтралізації проникають глибше в тканини та спричиняють незворотні наслідки для  зору та ока в цілому!

Що треба робити при хімічному опіку очей:

1. ретельно вимийте руки, аби переконатися, що на них немає залишків хімікатів;

2. постарайтеся негайно промити очі під краном, під легким душем або за допомогою місткості з чистою водою. Розташуйте обличчя так, щоб пошкоджене око було внизу та збоку. Уникайте розпилення струменя води під високим тиском в очі;

3. промивайте безперервно (!!!) теплою водою протягом 15-30 хвилин. Людина повинна тримати очі відкритими якомога ширше;

4. якщо раптом в момент потрапляння хімічної речовини на очах були контактні лінзи – промиваємо очі. Лінзи, скоріш за все, вимиються струменем води. Якщо вони не виходять, спробуйте обережно видалити їх ПІСЛЯ промивання;

5. не тріть око та не накладайте пов’язку на око. Очікуючи на медичну допомогу, носимо протисонцеві окуляри, щоб зменшити світлочутливість.

При термічному опіку промивати очі не треба. Треба накласти будь-яку очну мазь на очі та намагатися якнайшвидше прибути у лікарню.

УВАГА!!! Ні в якому разі не можна терти очі, оскільки це буде сприяти приєднанню інфекції.

НЕ можна закапувати очі очними краплями, оскільки це не принесе належного ефекту та полегшення і може призвести до ускладнень. НЕ можна застосовувати масла для тимчасового полегшення стану!

Якомога швидше зверніться за невідкладною допомогою, поки проводите всі кроки самодопомоги.

Майте на увазі, що лужні хімікати (наприклад, аміак та очищувач для духової шафи) можуть не відчуватися болісними, але вони можуть спричинити надзвичайно серйозні й глибокі травми.

Добре, коли ви знаєте, яка хімічна речовина потрапила в око, щоб медична команда могла призначити правильне лікування. Ідеально, якщо ви зможете взяти з собою пляшку речовини, яка спричинила опік, або сфотографувати  назву, щоб лікарі могли точно визначити тактику надання допомоги.

«АЙЛАЗ» працює, ми завжди готові допомагати!

ПРАЦЮЄ ДЛЯ ВАС! 

Задайте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01