лікар-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»

Домашенко Марина Валеріївна

Багатьом дітям і дорослим щодня необхідно капати очні краплі за призначенням лікаря, але мало хто почувається впевненим у їх використанні. Першим кроком є вивчення правильної техніки, але деяким пацієнтам потрібна додаткова допомога, щоб впоратися зі своїми страхами.

Ось кілька схвалених офтальмологами клініки «АЙЛАЗ» порад, які допоможуть зняти тривогу, пов’язану з використанням очних крапель, і покращити успішність лікування.

1. Зрозуміти цінність використання очних крапель

Очні краплі можуть допомогти в лікуванні поширених захворювань очей, таких як короткозорість, хвороба сухого ока, глаукома та пресбіопія. Офтальмологи також призначають краплі для запобігання інфекціям і сприяння загоєнню після операції на очах, а також для розширення зіниць чи знеболення очей під час комплексного офтальмологічного огляду. Але занепокоєння, невпевнені рухи та інші труднощі заважають пацієнтам будь-якого віку правильно використовувати краплі для очей.

«У найкращому випадку порушення режиму закапування призначених очних крапель означає, що пацієнт не отримує очікуваної користі та може відчувати дискомфорт або погіршення гостроти зору. Але в гіршому випадку – для пацієнтів, які мають, наприклад, глаукому, увеїт або міопію – відсутність закапування може поставити їх під загрозу незворотної втрати зору», – говорить офтальмолог і член Американської академії офтальмології J. Kevin McKinney, доктор медичних наук, який спеціалізується на лікуванні глаукоми.

Порушення режиму закапування очними краплями після операції також може загрожувати вашому здоров’ю.

«Відсутність протизапальних і антибактеріальних крапель у післяопераційних пацієнтів може призвести до уповільненого загоєння або приєднання серйозних інфекцій», – додає Laura B. Enyedi, доктор медичних наук, член Академії та дитячий офтальмолог.

2. Переконати дітей дозволити вам закапати очні краплі

Новонароджених і немовлят можна пеленати, щоб полегшити процес закапування, але діти дошкільного та молодшого шкільного віку часто є найскладнішими пацієнтами. Вони достатньо дорослі, аби зрозуміти, що відбувається, але недостатньо зрілі, щоб міркувати. Діти та підлітки з особливими потребами, включаючи аутизм або сенсорні розлади, можуть надавати більшого спротиву.

Поради щодо закапування дітям очних крапель без конфліктів або травм:

  • перш ніж почати, перегляньте правильний спосіб введення очних крапель, щоб зробити це безпечно та ефективно;
  • будьте чесними з дітьми. Більшість крапель дещо пекучі, особливо після операції, та важливо зберегти довіру дитини;
  • зверніться за допомогою до партнера. Одна людина може тримати дитину, а інша закапувати краплі;
  • поводьте себе спокійно. Молодші діти слідкуватимуть за вашими підказками та мовою тіла;
  • дійте швидко з надмірною силою з дітьми, які не хочуть співпрацювати – торг може посилити занепокоєння як для батьків, так і для дитини, неохоча дитина навряд чи коли-небудь буде «готова»;
  • покажіть і розкажіть, як буде проходити закапування на улюбленій іграшці для дитини, яка готова співпрацювати, але нервує;
  • якщо дитина не відкриває очі, попросіть її лягти рівно та закапайте декілька крапель у внутрішній кут ока. Потім двома руками відтягніть верхню та нижню повіки, щоб допомогти лікам розподілитися поверхнею ока;
  • якщо дитина міцно спить, можна обережно закапати краплі під час сну або вночі;
  • якщо вас турбує питання передозування, будьте впевнені, що це загалом безпечно, якщо в око потрапить більше, ніж необхідна кількість крапель. Ви також можете зменшити кількість, що всмоктується, натиснувши пальцем на внутрішній кут між оком і носом після введення крапель;
  • запитайте свого лікаря, чи є альтернатива у вигляді мазі. Зігрійте тюбик у кишені або руці протягом кількох хвилин, потім вичавіть кількість розміром з горошину на очне яблуко або за повіку.

Бережіть себе та нехай мир і злагода будуть у вашій родині повсякчас!

 

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ! 

Поставте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01