лікар-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»

Бурдига Олена Миколаївна

Синдром сухого ока (ССО) – одна з найпоширеніших очних патологій, що може виникати в нашому сучасному світі не тільки у дорослих, а й, на жаль, у дітей. Це багатофакторне захворювання, що полягає в зниженому виробленні сльози та секрету мейбомієвих залоз, необхідного для утримання сльози на поверхні ока. У результаті відбувається підвищене випаровування сльози з поверхні ока, а зміни в структурі залоз і зменшення їхньої продукції призводять до розвитку млявого запального процесу. Утворюється патологічне коло.

Як результат – з’являються скарги на дискомфорт в очах, рефлекторну сльозотечу, скороминущі порушення гостроти зору, почервоніння, відчуття втоми та «запорошеності» в очах, що пов’язано з потенційним ушкодженням поверхні ока та запальними проявами на його поверхні.

Які ж чинники можуть бути причиною виникнення сухості ока? Адже знаючи причину, можна мінімізувати ризики, а іноді в наших силах і повністю їх усунути.

Причинами синдрому сухого ока можуть бути:

  • вік. У дорослого населення симптоми сухості очей зустрічаються набагато частіше. І пов’язано це з віковими змінами залоз, що відповідають за вироблення сльози, порушується не тільки продукція сльози, а й змінюється її якісний склад, втрачається так звана функція змащення, сльоза стає більш водянистою та швидко випаровується з поверхні ока;
  • приймання лікарських препаратів, що знижують продукцію сльози. Це оральні контрацептиви, кортикостероїди, цитостатики, антигістамінні препарати, антидепресанти, гіпотензивні препарати тощо;
  • супутні системні захворювання (синдром Шегрена, цукровий діабет, аутоімунні захворювання та ін.);
  • часті й тривалі запалення в очах, алергія, закапування очних крапель, що містять консерванти, тривале носіння контактних лінз, перенесені операції на очах. При цьому порушується робота залоз, що відповідають за вироблення сльози та її компонентів;
  • дефіцит вітамінів. Нестача в організмі вітаміну А, омега-3 жирних кислот впливає на зменшення вироблення сльози;
  • екологія.

Хотілося б торкнутися саме цієї теми, адже взаємодія людини з довкіллям та її спосіб життя прямо впливають на стан здоров’я очей і на виникнення цієї недуги. Синдром сухого ока часто пов’язаний зі способом життя сучасної людини, за що його часто називають «хворобою мегаполісів».

Наші очі чуйно реагують на екологічні обставини навколо. Зокрема, вони сприйнятливі до забруднення повітря, багато в чому через прямий контакт. Реакція очей може варіюватися від повної відсутності симптомів до сильного подразнення.

Ступінь дискомфорту, спричиненого забрудненням, визначається рівнем забруднювальних речовин у повітрі. Значна частина забруднювальних речовин припадає на вихлопні гази автомобілів. Експерименти вчених показали, що взаємодія діоксиду та триоксиду сірки з хлоридом натрію або частинками сажі у вихлопних газах викликає сильне подразнення очей. Для появи неприємних симптомів достатньо приблизно чотирьох годин контакту із забруднювальними сполуками. Інша наукова робота говорить про зв’язок окислювачів у повітрі та подразнення очей. Окислювачі (оксиди) можуть потрапляти до слізної плівки ока й підвищувати її кислотність, що викликає подразнення. Якщо ви проживаєте у великому місті з розвиненою промисловістю, то вірогідність появи ССО у рази збільшується.

Також негативно впливає на стан органів зору середовище з великою кількістю випарів. Дуже часто сухість з’являється внаслідок «людського чинника». У гонитві за комфортною температурою в приміщенні використання кондиціонерів і обігрівачів призводить до надмірного випаровування та зменшення вологості повітря.

Зрозуміло, що важко відмовитися від таких благ цивілізації, та й не треба, достатньо слідкувати за своїм здоров’ям і своєчасно звертатися до лікаря – для діагностики зору та лікування сухого ока.

 

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ! 

Поставте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01