лікар-офтальмолог вищої категорії медичного центру «АЙЛАЗ»

Савинець Тетяна Володимирівна

Чи знали ви, що дбати про здоров’я очей так само важливо, як і доглядати за шкірою, волоссям і всім тілом? Такі діагнози, як надмірна вага та ожиріння, здаються зовсім не пов’язаними з зором, проте вони напряму підвищують ризик розвитку деяких захворювань очей. А цукровий діабет або артеріальна гіпертензія також є чинниками ризику очних хвороб.

Важливо піклуватися про себе комплексно, навіть при гарному зорі треба на майбутнє думати, як зберегти здоров’я очей. Загальне фізичне та ментальне здоров’я – це запорука гострого зору, доброго настрою й самопочуття.

1. Здорова їжа. Свіжа зелень, шпинат, риба з високим вмістом омега-3 жирних кислот – це все те, що любить наш організм. Старайтеся готувати лосось, тунець, палтус тощо. Ця риба просто створена для того, щоб ми, наші батьки, наші діти були здоровими та не мали патологій з очима.

2. Фізична активність. Прогулянки знижують рівень холестерину, ризик цукрового діабету та високого кров’яного тиску. Візьміть це у звичку та дисципліну. Встановіть норму кроків, що варто виконувати за день, і знаходьте час на те, щоб рухатися, дихати свіжим повітрям та відірватися від телефону, новин тощо.

3. Відсутність куріння. Курити вже давно не модно та не цікаво. Факти про куріння, що шкодить лише легеням – міф. Сигарети – це перший ворог нашого зору. Вони збільшують ризик дегенерації жовтої плями, катаракти та можуть пошкодити зоровий нерв.

4. Не ігноруйте сімейні хвороби. Дізнайтеся історії хвороб ваших батьків та обов’язково повідомляйте лікаря про захворювання очей ваших рідних. Поговоріть зі своїм сімейним лікарем, якщо ви переживаєте, що у вас високий ризик хвороб очей.

5. Профілактика. Регулярно та вчасно ходіть на огляди до лікаря-офтальмолога, навіть якщо ваші очі візуально здорові або ви не відчуваєте явних симптомів. Деякі недуги довгий час непомітні та їх можна виявити лише після спеціального дослідження очного дна.

6. Носіть протисонцеві окуляри навіть у похмурі дні. Обов’язково знайдіть такі, що захищають від UVA- та UVB-випромінювання. Такі можна знайти у нас в «АЙЛАЗ-Оптиці». Користуйтеся захисними окулярами, що допоможуть вберегти ваші очі від травмування чи попадання пилу: якщо ви займаєтеся спортом, працюєте на будівництві, робите манікюр тощо.

7. Давайте очам відпочивати. Довгий перегляд екрану комп’ютера може втомлювати очі. Робіть перерви кожні 20 хвилин хоча б на 20 секунд. У перервах дивіться на предмети, що знаходяться на відстані 6-7 метрів від вас.

Також важливо! Якщо ви носите контактні лінзи:

  • піклуйтеся про гігієну очей. Завжди мийте руки з милом перед тим, як вставляти чи знімати лінзи. Мити руки потрібно не менш як 40 секунд;
  • обов’язково дезінфікуйте лінзи;
  • регулярно замінюйте лінзи в залежності від терміну використання;
  • проконсультуйтеся з лікарем щодо того, які лінзи вам найбільше підійдуть.

Будьте здорові! Ми працюємо, щоб наближати нашу перемогу разом!

 

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ! 

Поставте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01