лікар-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»

Жупан Дана Богданівна

Велика кількість людей по всьому світу користується м’якими контактними лінзами (МКЛ). МКЛ – це сучасний метод корекції аномалій рефракції, а саме міопії, гіперметропії та астигматизму. Серед переваг такої корекції можна виділити те, що ці лінзи забезпечують чітке зображення,  порівняно з окулярами не сповзають із носа та не запотівають, не обмежують заняття спортом, вони бувають кольоровими, що дозволяє змінити колір очей.

Якщо праве та ліве око мають різний ступінь аномалії рефракції, МКЛ забезпечують чіткий зір без спотворень, на відміну від корекції за допомогою окулярів.

Проте, окрім незліченної кількості переваг, існує ймовірність розвитку синдрому сухого ока – у зв’язку з тим, що лінзи можуть спричинити порушення цілісності сльозової плівки. Це може призвести до зниження вироблення природньої сльози. Сухість в очах може викликати біль, печіння або відчуття, ніби щось потрапило в око. Деякі люди відчувають нечіткість зору. Також вони можуть відчувати особливий дискомфорт під час використання МКЛ.

Проте, якщо у вас є сухість очей, не потрібно відмовлятися від носіння контактних лінз. Лікування причини сухого ока або перехід на інший тип лінз можуть усунути цю проблему.

Одним із методів лікування є терапія інтенсивним імпульсним світлом (IPL).

Що потрібно знати про IPL-терапію?

IPL використовує м’які імпульси світла для лікування основних причин сухості очей. Це безболісна процедура, що проводиться в клініці «АЙЛАЗ». Під час цієї процедури на шкіру навколо очей подаються м’які імпульси світла, що зменшують запалення та усувають будь-яку бактеріальну інфекцію. Ці імпульси розтоплюють густі виділення на повіках, вивільняють скупчення жиру й прочищають мейбомієві залози.

Процедури IPL допомагають лікувати дисфункцію мейбомієвої залози (ДМЗ), яка є поширеною причиною сухості очей і може стати хронічним, циклічним станом. Запалення є першопричиною ДМЗ, і його наявність змушує очі створювати ослаблену слізну плівку, що призводить до ще більшого запалення. Існує кілька методів лікування ДМЗ, але жоден з них, включаючи лікування IPL, не усуває захорювання назавжди. Це означає, що вам знадобляться повторні процедури IPL, щоб контролювати симптоми сухості очей. Коли причиною таких симптомів є ДМЗ, дані свідчать про те, що лікування IPL добре працює протягом короткого часу. Проте, у порівнянні з іншими методами лікування, такими як штучні сльози або теплі компреси, вплив IPL на сухість очей показав більш тривалий результат.

Скільки часу потрібно для лікування сухості очей за допомогою IPL?

Більшість пацієнтів помічають покращення симптомів сухості очей після першої або другої процедури IPL. Однак, як правило, рекомендується повторювати додаткові процедури щомісяця протягом чотирьох місяців, щоб забезпечити оптимальні результати. При тяжкому перебігу синдрому сухого ока можуть бути рекомендовані додаткові процедури для підтримки здорової функції мейбомієвої залози та запобігання рецидивам захворювання. Деякі офтальмологи рекомендують IPL-терапію в поєднанні з іншими методами лікування сухого ока для ще більшого успіху й полегшення сухості очей.

Чи підходить вам IPL-терапія?

Якщо ви відчуваєте хронічні симптоми сухого ока, що впливають на вашу продуктивність і якість життя, ваш офтальмолог може порекомендувати IPL-терапію. Інтенсивна імпульсна світлова терапія використовується для лікування основної причини «сухого ока», щоб забезпечити тривале полегшення дискомфортних симптомів.

 

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ! 

Поставте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01