лікар-офтальмолог медичного центру вищої категорії АЙЛАЗ
Калашнікова Ольга Олегівна

Калашнікова О.О. - Підступний ворог наших очей – цукровий діабет (частина 3)

На жаль, цукровий діабет – розповсюджене важке хронічне захворювання – призводить і до очних ускладнень, в тому числі до макулярного набряку. Чому це відбувається, які є чинники ризику та чи можна запобігти цьому захворюванню? Чого чекати? Розбираємося та діємо!

Причини діабетичного макулярного набряку

Діабетичний макулярний набряк є наслідком діабетичної ретинопатії – ускладнення діабету, яке розвивається у багатьох людей, що страждають на діабет протягом тривалого часу.

Діабетична ретинопатія визначається пошкодженням дрібних кровоносних судин сітківки – тонкого шару тканини, що вистилає задню частину ока. Це пошкодження зазвичай спричинене тривалими періодами високого рівня цукру в крові (глюкози).

Інші проблеми, такі як високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину або тютюнопаління, також можуть сприяти пошкодженню кровоносних судин при діабетичній ретинопатії.

Якщо діабетичну ретинопатію не лікувати, випуклості в стінках судин можуть пропускати рідину в сітківку. Витік може спричинити набряк макули, що розташована в центрі сітківки.

Чинники ризику діабетичного набряку макули

У будь-якої людини з діабетом може розвинутися ретинопатія та, як наслідок, діабетичний набряк сітківки. Але ризик розвитку цих станів зростає, якщо присутній будь-який з наведених нижче чинників:

  • тривалий діабет;
  • поганий контроль рівня цукру в крові;
  • високий кров’яний тиск;
  • захворювання нирок;
  • високий рівень холестерину;
  • вживання тютюну;
  • латиноамериканська раса чи етнічна приналежність.

За даними Американської діабетичної асоціації, у жінок, у яких діабет розвивається під час вагітності (гестаційний діабет), відсутній підвищений ризик розвитку діабетичної ретинопатії, а отже, і набряку макули під час вагітності. Але у жінок з діабетом 1 або 2 типу, які завагітніли, може розвинутися діабетична ретинопатія або погіршитися вже наявна діабетична ретинопатія під час вагітності.

Згідно з дослідженням, опублікованим у листопаді 2020 року в Journal of Diabetes Research, деякі гени також можуть відігравати певну роль у розвитку діабетичного набряку макули та можуть допомогти пояснити сімейну історію цього захворювання.

Профілактика діабетичного набряку макули

Ось так можна запобігти діабетичному набряку макули:

  • забезпечуйте гарний контроль рівня цукру в крові;
  • підтримуйте кров’яний тиск і рівень холестерину на рекомендованому рівні;
  • проходьте комплексну перевірку зору принаймні раз на рік;
  • дотримуйтесь здорового способу життя, який включає регулярні фізичні вправи та повноцінне харчування.

Регулярні офтальмологічні огляди та скринінги надзвичайно важливі для людей, схильних до ризику розвитку діабетичного набряку макули, оскільки симптоми не завжди проявляються на ранніх стадіях захворювання.

Вагітні жінки з діабетом повинні пройти офтальмологічне обстеження якомога раніше, щоб виявити будь-які потенційні проблеми.

Ускладнення діабетичного набряку макули

Якщо діабетичний набряк макули не лікувати, він може спричинити незворотні пошкодження макули, що може призвести до незворотної втрати зору.

Люди з діабетичним набряком макули також більш схильні до розвитку синдрому вітреомакулярної тракції (ВМТ) – стану, що виникає, коли прозорий гель, який заповнює око, прилипає до макули. Смикання та витягування призводить до того, що макула змінює свою форму.

Статистика: хто має діабетичний набряк макули?

Згідно зі статтею, опублікованою в березні 2022 року в журналі JAMA Ophthalmology, на діабетичний макулярний набряк страждають 3,8 відсотка дорослих американців віком 40 років і старше, які хворіють на діабет.

Що стосується світової статистики, то, за оцінками Міжнародної діабетичної федерації (IDF), у 2020 році у близько 19 мільйонів людей був присутній клінічно значущий діабетичний набряк макули, як зазначається в статті, опублікованій у листопаді 2021 року в журналі Ophthalmology. Прогнозується, що до 2045 року ця цифра зросте до понад 28 мільйонів.

Прогноз діабетичного набряку макули

Діабетичний набряк сітківки неможливо вилікувати, але лікування може сповільнити його прогресування та запобігти подальшим ушкодженням.

У деяких випадках погіршення зору через діабетичний набряк макули є оборотним, якщо діагностувати захворювання на ранніх стадіях. Але якщо його довго не лікувати, він може спричинити незворотні зміни в сітківці.

Без лікування діабетичний макулярний набряк може спричинити значну втрату зору, що призведе до серйозних змін у вашому житті.

Тривалість діабетичного набряку макули

Попри те, що існують різні ефективні варіанти лікування, діабетичний макулярний набряк все ще вважається хронічним захворюванням, яке потребує тривалого спостереження. Важливо відвідувати офтальмолога так часто, як рекомендовано, щоб відстежувати будь-які зміни на сітківці та продовжувати будь-яке необхідне лікування.

Звертайтеся до фахівців щодо лікування сітківки при діабеті, ми готові вам допомогти.

Читайте попередню частину публікації – частину 2

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01