лікарка-офтальмолог вищої категорії медичного центру «АЙЛАЗ»
Савинець Тетяна Володимирівна

Савинець Т.В. - Правильна комбінація вітамінів може допомогти запобігти глаукомі

Згідно з даними статистики наших пацієнтів ми вкотре переконуємось, що дієта, багата антиоксидантами, може значно знизити частоту захворювань, які призводять до сліпоти.

Хоча не дивно, що дієта, багата вітамінами, корисна для загального здоров’я, зв’язок між дієтою та глаукомою залишається незрозумілим. Попередні дослідження дають суперечливі результати; деякі вказують на те, що дієта може допомогти запобігти глаукомі, але інші не виявили впливу на рівень захворюваності. 

В іспанському дослідженні SUN (дослідження Університету Наварри) спостерігали за учасниками в середньому протягом 12 років і припускають, що люди, які споживають велику кількість певної комбінації вітамінів, можуть зменшити ризик глаукоми вдвічі. Вчені кажуть, що їхнє дослідження підкреслює необхідність для офтальмологів додати профілактику, засновану на здоровому харчуванні, до свого арсеналу боротьби з глаукомою.

Глаукома – група захворювань очей, що пошкоджують зоровий нерв – тканину, яка з’єднує око з мозком. Це викликає з часом прогресивну втрату зору та є другою за значущістю причиною сліпоти в усьому світі. Багато українців також мають глаукому. За оцінками, майже 80 мільйонів людей у всьому світі страждають від глаукоми, а до 2040 року ця цифра досягне 111 мільйонів.

Щоб краще зрозуміти можливий вплив дієти стосовно захворюваності на глаукому, дослідники оцінили дані майже 20 000 людей. Учасників попросили раз на рік заповнити анкету про їхні здорові звички та дієту. Було виявлено, що люди, які споживали велику кількість вітамінів A, C і E у вигляді добавок або з їжею, мали на 47 відсотків менше шансів на розвиток глаукоми.

Дивно, але вітаміни забезпечували захист лише тоді, коли всі три приймалися разом. Провідний дослідник Алехандро Фернандес-Монтеро, доктор медичних наук, припускає, що вітаміни можуть мати синергічний ефект у їхній профілактиці глаукоми, якщо споживати їх разом. Проте для підтвердження цих висновків необхідні подальші дослідження.

Оскільки антиоксиданти не є шкідливими для нашого здоров’я, варто використати цю можливість, навіть якщо дослідження не підтверджене на всі 100%. Правильне харчування та вітаміни є основою будь-якого здорового організму! Через інтенсивний маркетинг і рекламу біодобавок ми наполегливо рекомендуємо нашим пацієнтам спершу проконсультуватися з лікарем. Бережіть себе!

Логотип АЙЛАЗа

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01