лікарка-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»
Баланюк Олександра Олегівна

Баланюк О.О. - Хірургічна зміна кольору очей

Хірургія зміни кольору очей використовується для зміни кольорової частини ока, яка називається райдужною оболонкою, після серйозної травми ока чи іншого захворювання, що впливає на вигляд ока. Набагато рідше у світовій практиці такі операції використовують з косметичних причин як постійну альтернативу кольоровим контактним лінзам.

Є три процедури, що можливо використовувати для зміни кольору очей.

1. Лазерна кератопігментація

Також відома як «татуювання рогівки», вона використовує лазер для  доставлення барвника в прозорий купол перед оком, що називається рогівкою. Попри точність цієї техніки, кератопігментація не позбавлена ризиків. Хоча докладаються всі зусилля для стабілізації ока та голови, будь-який ненавмисний рух може призвести до помилок і можливих травм. Інші ускладнення можуть виникнути після процедури.

Можливі ризики:

  • нерівномірний колір очей – викликаний нерівномірним розподілом барвника;
  • вицвітання кольору – через міграцію барвника чи витік барвника у простір рогівки;
  • перфорація рогівки – прокол рогівки, що може призвести до витоку рідини з передньої камери ока;
  • сильна світлочутливість – викликана аномальним заломленням світла, коли воно відбивається від непрозорих країв обробленої рогівки;
  • реакція на барвник – призводить до увеїту (запалення переднього відрізка ока) чи неоваскуляризації рогівки (утворення нових кровоносних судин у рогівці);
  • бактеріальна інфекція очей – збільшує ризик виразки рогівки та рубців.

Лазерна кератопігментація протипоказана людям із захворюваннями рогівки або тим, хто виконав лазерну корекцію зору LASIK.

2. Лазерна депігментація

Використовуються інші лазери для видалення пігментних клітин на верхньому шарі райдужної оболонки, що називаються меланоцитами. Колір очей тут обрати не вдасться, адже глибший шар райдужки зазвичай блідо-блакитного або світло-зеленого відтінку.

У порівнянні з іншими методами зміни кольору очей, лазерна депігментація здається менш проблематичною. Ризики включають:

  • ірит – запалення райдужної оболонки ока (зазвичай легке та короткочасне), може бути посилений головний біль;
  • постійну світлобоязнь – внаслідок значного зменшення кількості пігменту в райдужці, що відігравав роль своєрідного світлового бар’єра;
  • небажаний колір очей – основний зелений або синій колір може бути виявлений лише після видалення верхнього коричневого шару.

Лазерна депігментація протипоказана людям з глаукомою.

3. Імплантація райдужної оболонки ока

Передбачає заміну вашої природної райдужної оболонки ока на кольоровий протез – такі операції проводять після проникних травм ока з пошкодженням власної райдужки тощо.

Щоб імплантувати райдужну оболонку, офтальмолог робить невеликий розріз в зоні лімба, де рогівка зустрічається зі склерою. Силіконова райдужна оболонка складається та вставляється через розріз. Потім протез розгортається й фіксується в положенні над природною райдужною оболонкою.

Ризики операції з імплантації райдужної оболонки ока значні, а іноді й серйозні, що робить їх менш привабливим варіантом.

Деякі з найсерйозніших ускладнень включають:

  • глаукому – прогресивний стан, що впливає на зоровий нерв, цей процес може призводити до сліпоти;
  • катаракту – помутніння кришталика ока;
  • очну інфекцію – призводить до увеїту, виразки рогівки та рубців, що надалі теж може призвести до втрати зору.

Імплантати райдужної оболонки протипоказані людям з глаукомою та діабетичною ретинопатією.

Чи може колір очей змінюватися з часом?

Колір очей зазвичай не змінюється протягом життя. У деяких людей рівень меланіну може змінюватися, коли вони старіють, внаслідок чого очі дещо світлішають. Це не шкідливо та нема про що турбуватися.

Однак існує кілька захворювань, які можуть призвести до спонтанної зміни кольору очей:

  • гетерохромний іридоцикліт Фукса – рідкісний стан, який викликає проблеми із зором та зміни в райдужній оболонці;
  • синдром пігментної дисперсії – рідкісний стан, при якому пігмент з райдужної оболонки ока немовби осипається та засмічує дренажну систему ока, що призводить до підвищення очного тиску й ризику розвитку глаукоми;
  • травма очей – контузія очного яблука й інші травми можуть спричинити втрату пігменту на райдужній оболонці та світліший колір очей.

Якщо ви помітили, що колір одного або обох ваших очей раптово почав змінюватися, зверніться до офтальмолога, оскільки це може бути ознакою серйозного захворювання.

Важливо! 

Американська академія офтальмології, Американське товариство глаукоми та Асоціація офтальмологів контактних лінз наполегливо не рекомендують людям виконувати косметичну операцію зі зміни кольору райдужної оболонки через потенційну шкоду, що вона може завдати здоровим очам.

Найбезпечнішим методом зміни кольору очей є користування кольоровими контактними лінзами. М’які контактні лінзи представлені в багатьох кольорах і відтінках та можуть задовольнити будь-які побажання без підвищених ризиків для здоров’я ваших очей.

Логотип АЙЛАЗа

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01