Як соціальні мережі впливають на зір

Сьогодні соціальні мережі мають великий вплив на життя людей. Спілкування та новини – це базові потреби, тому гаджети є буденною реальністю для кожного українця. Ми часто зустрічаємо людей різного віку, різних професій і роду занять, проте майже всі вони користуються смартфонами, комп’ютерами та цифровими комунікаціями.

Завдяки витонченості функцій, що містяться в гаджетах, вони використовуються для спрощення завдань і роботи або як заповнення вільного часу, починаючи з того, щоб бути засобом залишатися «на зв’язку», спілкуватися, відвертати свою увагу, переглядати відео та фото й, звичайно, отримувати останні новини. Гаджети настільки прив’язані до повсякденного життя, що ми часто ігноруємо їх вплив на наше здоров’я.

Надмірне використання соціальних мереж, таких як Інстаграм, Телеграм, Твіттер, Вайбер, Ютуб, без усвідомлення цього впливу, може викликати розлади сухого ока, втому очей або астенопію. Існує також термін, що ми знаємо як комп’ютерний зоровий синдром (КЗС), який включає сухість очей і втому очей. 

КЗС, або синдром комп’ютерного зору – це сукупність симптомів проблем зі здоров’ям очей, спричинених безперервним фокусуванням очей на екрані монітора протягом 3 годин або більше на день. У дітей надмірне використання гаджетів може спричинити підвищений ризик виникнення та прогресування короткозорості.

Як правило, хворі на КЗС скаржаться на головні болі, запаморочення, розмитість зору, біль у шиї, почервоніння очей, двоїння в очах, труднощі з фокусуванням очей і втому. Пацієнти, які відчувають сухість очей, скаржаться на почервоніння, біль, свербіж і сльозотечу очей. Водночас скарги на втомлені очі (або астенопію) включають відчуття втоми, дискомфорт і сльозотечу, що можуть супроводжуватися головним болем і затуманенням зору.

У дітей скарги на сухі очі їм важко передати; зазвичай це проявляється скаргами на часте моргання. Хоча алергія також може викликати скарги на часте моргання.

КЗС виникає через те, що очні м’язи стають напруженими та втомленими від надто тривалого перегляду екрана смартфона, а очі стають сухими тому, що, як правило, зменшується кількість моргань, які людина робить, дивлячись на екран. В нормі за одну хвилину, щоб зберегти очі вологими, людина повинна моргнути щонайменше 17 разів. Симптоми КЗС також можуть посилюватися через надто яскраве світло або надто сильний вітер, що спричиняє сухість очей.

У дітей надмірне використання гаджетів може викликати підвищений ризик розвитку короткозорості або її прогресування. Якщо дитина вже має схильність до короткозорості через генетичні чинники, що передаються від батьків з короткозорістю, тоді ризик появи короткозорості в очах дитини при надмірному використанні гаджетів може стати ще вищим.

Короткозорість викликають не гаджети, а діяльність дітей, які звикли надмірно багато дивитися на предмети зблизька. Ця особливість буде відвертати та розфокусовувати їхні погляди на віддалених предметах.

Скарги на серцево-судинну систему є тимчасовими та їх можна подолати, відпочиваючи. Комп’ютерний синдром не є небезпечним і може вилікуватися сам по собі, але його наявність заважатиме діяльності та роботі – якщо ви не розумієте, як йому запобігти.

Способи усунення скарг на КЗС і сухість очей включають:

  • використання зволожувальних очних крапель для лікування сухості очей;
  • відпочинок очей від постійного вдивляння в екран монітора, для чого слід дивитися на 6 метрів (20 футів) убік протягом 20 секунд кожні 20 хвилин, тобто виконувати правило 20-20-20;
  • регулярні огляди в офтальмолога не рідше одного разу на 6 місяців;
  • відрегулювання освітлення кімнати та положення екрана монітора. Якщо ви часто користуєтеся ноутбуком або комп’ютером для занять, вам слід розташувати монітор приблизно на відстані 50-60 сантиметрів від очей. Освітлення від монітора не повинно бути занадто яскравим або занадто тьмяним. Екран монітора розташовують таким чином, щоб уникнути відблисків від вікон або надмірного освітлення приміщення. Отже, світло від монітора та освітлення в кімнаті мають бути помірними;
  • збільшення розміру шрифту чи тексту під час використання смартфона або планшету, при цьому екран встановлюється на відстані приблизно 30-40 см від очей і нижче рівня очей. Центр екрана гаджета знаходиться на 10-23 см нижче положення очей.

Фахівці медичного центру «АЙЛАЗ» піклуються про здоров’я очей дорослих і дітей. Дізнайтеся, як забезпечити розвиток здорового зору ваших дітей і зупинити прогресування короткозорості у батьківській енциклопедії здорового зору у дітей.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01