6 кроків, щоб запобігти проблемам з очима

1. Контролюйте рівень цукру в крові

Одна з найкращих речей при діабеті, що ви можете зробити для своїх очей – це підтримувати рівень цукру в крові на рівні, близькому до нормального. Постійний контроль рівня цукру в крові може уповільнити пошкодження крихітних кровоносних судин у ваших очах. Це допомагає запобігти або відстрочити початок проблем з очима, пов’язаних із діабетом. Два-чотири рази на рік здайте аналіз крові на A1c, який вимірює ваш рівень глюкози за останні 2-3 місяці. Це допоможе лікарю краще спланувати лікування. Прагніть отримати результат тесту близько 7% або менше.

2. Контролюйте артеріальний тиск

Контролюйте свій артеріальний тиск, щоб уповільнити або запобігти захворюванням очей, викликаним діабетом. Перевіряйте артеріальний тиск у лікаря під час кожного візиту. Якщо дієти з низьким вмістом солі, підтримки нормальної ваги та фізичних вправ недостатньо, щоб тримати тиск під контролем, вам можуть знадобитися ліки, щоб знизити його до здоровішого рівня. Метою для більшості людей з діабетом є артеріальний тиск нижче 130/80.

3. Проходьте щорічні «розширені» огляди очей

Лікар-офтальмолог має розширити ваші зіниці за допомогою спеціальних очних крапель, щоб виявити перші ознаки пошкодження крихітних кровоносних судин ока. Проходьте повне офтальмологічне обстеження щороку, щоб ваш офтальмолог міг завчасно виявити та лікувати проблеми.

Якщо ви вагітні або плануєте завагітніти, пройдіть офтальмологічний огляд на початку вагітності та залишайтеся на зв’язку зі своїм офтальмологом протягом усієї вагітності.

4. Слідкуйте за попереджувальними знаками

Чим раніше ви помітите проблему з очима, тим швидше допоможе лікування. Зателефонуйте своєму лікарю, якщо у вас є будь-який із цих симптомів:

  • розмитість, помутніння чи двоїння в очах;
  • миготливі вогні або кільця навколо вогнів;
  • пусті, темні чи пливучі плями в очах;
  • біль, тиск або постійне почервоніння очей;
  • проблеми з баченням предметів або прямих ліній;
  • проблеми з баченням краєм ока;
  • будь-яка раптова зміна вашого зору.

5. Слід кинути палити

Куріння пошкоджує ваші кровоносні судини та підвищує ймовірність проблем з очима, які й без того вищі через діабет. Якщо ви курите, зверніться за допомогою до свого лікаря, групи підтримки чи програми відмови від куріння, щоб у вас були сили кинути палити – та не палити. 

6. Наберіться терпіння: лікування діабету та лікування очей працюють разом

Щоб доглядати за очима при діабеті, не потрібно багато праці. Заходи, які ви вживаєте для лікування діабету, також допомагають зберегти здоров’я ваших очей. Дотримуйтеся свого плану харчування при цукровому діабеті, займайтеся достатньою кількістю фізичних вправ і приймайте призначені ліки проти діабету. Це допомагає підтримувати рівень цукру в крові на належному рівні – і дає вам найкращі шанси зберегти зір сильним.

Наші фахівці готові компетентно допомогти у лікуванні очей при діабеті. Звертайтеся.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01