6 практичних способів запобігти прогресії короткозорості у дітей

Короткозорість, також відома як міопія, є станом, що може бути спричинений багатьма чинниками, включаючи генетичну спадковість. Він змінює форму та структуру ока, обмежуючи його здатність фокусуватися на об’єктах на відстані, викликаючи розмитий удалину зір. Якщо ви боролися з цим захворюванням раніше, у ваших дітей також може розвинутися цей розлад у певний момент їхнього життя.

Короткозорість починається з невеликих ознак, таких як примруження, сидіння занадто близько до телевізора, планшета чи книги, а іноді навіть проявляється у вигляді головного болю. Окрім болю та дискомфорту, поява короткозорості може мати руйнівний вплив на якість життя дитини. Може бути важко читати на дошці в школі чи добре виконувати домашні завдання. Тому вкрай важливо діагностувати й запобігти переростанню міопії до більш загрозливих для зору станів.

Спеціалісти офтальмологічного центру «АЙЛАЗ» підібрали практичні способи, якими ви можете скористатися для стримування прогресування короткозорості у дітей.

Нехай діти проводять час на свіжому повітрі

Яскраве та розсіяне світло на вулиці пов’язане з модуляцією правильного розвитку очей. Проведення часу на свіжому повітрі може допомогти перепрограмувати структуру очей для фокусування на віддалених об’єктах. Слід заохочувати дитину проводити більше часу на свіжому повітрі, особливо якщо у неї вже діагностовано короткозорість.

Активний час, проведений на свіжому повітрі, допомагає зберегти гарний зір, а також затримує появу чи прогресування короткозорості. В ідеалі діти потребують мінімум 90 хвилин прогулянок або ігор на свіжому повітрі щодня.

Регулярні перевірки зору мають вирішальне значення

Короткозорість – це стан, що дуже добре піддається лікуванню, особливо якщо його виявити на ранніх стадіях. Тому так важливо хоча б раз на рік водити дитину на огляд очей до офтальмолога. Короткозорість може мати дуже мало ознак на ранніх стадіях, тому проведення базових вимірювань на цих стадіях має першочергове значення. Крім того, деякі ознаки короткозорості, такі як головний біль і розмитість зору, можна легко сплутати з іншими захворюваннями.

Якщо короткозорість не лікувати, вона поступово прогресуватиме, збільшуючи ймовірність розвитку інших розладів зору, таких як катаракта або відшарування сітківки. Єдиний надійний спосіб дізнатися, чи є у вашої дитини ризик короткозорості – це клінічний очний тест із вимірюванням осьової довжини ока. Якщо ваш окуліст не проводить цей тест, він не надасть вам найкращої оцінки здоров’я очей вашої дитини.

Обмежьте екранний час

Надмірний час перед екраном і безперервна робота зблизька є найбільшими негенетичними чинниками ризику короткозорості. Такі дії, як використання комп’ютера, малювання та читання, можуть викликати значне навантаження на очі. Якщо ваші діти не можуть повністю уникнути цих занять, радимо обмежити час, що діти витрачають на них.

Регулярні перерви допомагають оку розслабитися та ідеально підходять для лікування короткозорості.

Нічні лінзи можуть допомогти

Нічні контактні лінзи Paragon спеціально розроблені для носіння лише вночі, коли ваша дитина лягає спати. Ці лінзи м’яко та комфортно змінюють  форму рогівки. Надзвичайно важливо переконатися, що нічні контактні лінзи підібрані для кожної дитини індивідуально, оскільки форма очей у всіх різна. Якщо нічні лінзи не підходять до певної форми ока, можуть бути підібрані й спеціальні м’які лінзи для лікування короткозорості. Дослідження показали, що прогресування короткозорості можна різко сповільнити, а в деяких випадках і зупинити за допомогою такого лікування у дітей.

Спробуйте м’які мультифокальні лінзи для контролю короткозорості

Контактні лінзи MiOpia не тільки дозволяють вашій дитині чітко бачити, але й позбавляють клопоту носіння окулярів.

Зверніть увагу на очні краплі Атропін

Очні краплі з атропіном можуть допомогти загальмувати прогресування короткозорості, стримуючи подовження очного яблука.

Очні краплі атропіну безпечні при використанні в належних кількостях. Ви завжди повинні дотримуватися приписів офтальмолога під час введення хімічної речовини для ефективної модуляції короткозорості.

Висновок

Хоча короткозорість неможливо вилікувати, її можна лікувати та контролювати кількома клінічними методами, включаючи використання денних м’яких лінз. Діагноз короткозорість (або міопія) не означає, що для вашої дитини все скінчено. Натомість вам слід зосередитися на управлінні умовами діяльності за допомогою правильних практик, щоб стримати прогресування короткозорості та сповільнити чи потенційно зупинити хворобу на її шляху. Дізнайтеся про це більше в батьківській енциклопедії здорового зору у дітей.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01