лікарка-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»
Рабок Тетяна Миколаївна

Рабок Т.М. - Діагностика вікової макулярної дегенерації

Протягом останніх двох десятиліть з’явилися нові методи, що дозволяють діагностувати вікову макулярну дегенерацію (ВМД), стежити за її прогресуванням та встановлювати ефективність лікування. Насамперед це оптична когерентна томографія (ОКТ), що дозволяє досліджувати оптичні зрізи сітківки та визначати її товщину, наявність патологічних включень – неосудин, інтраретинальної та субретинальної рідини.

Флюоресцентна ангіографія також залишається корисним методом для виявлення патологічних новоутворених судин, для їх локалізації та визначення активності процесу. Ангіографія на основі оптичної когерентної томографії була розроблена нещодавно як неінвазивний спосіб, який не вимагає внутрішньовенного введення контрастної речовини.

Цей метод виявляє наявність новостворених патологічних судинних мереж, що спостерігаються при хоріоїдальній неоваскуляризації, але не виявляє виходу компонентів крові за межі судинного річища (лікедж). Ускладнення неоваскулярної ВМД призводять до значного та часто незворотного зниження гостроти зору.

Найчастіші прояви неоваскуляризації – це крововилив у сітківку (що може бути преретинальним, інтраретинальним, субретинальним або супрахороїдальним), відшарування пігментного епітелію сітківки, твердий ексудат або субретинальний фіброзний рубець. Атрофічна ВМД називається географічною атрофією та проявляється витонченням зовнішнього шару сітківки.

Географічна атрофія може бути однофокусною або багатоосередковою, межі та ступінь ураження можуть бути визначені кількісно з більшою точністю за допомогою аутофлюоресцентної візуалізації очного дна та оптичної когерентної томографії у спектральній ділянці.

Чинники ризику

Було визначено чинники ризику у розвитку ВМД. Вік, безумовно, є найголовнішим чинником ризику, причому майже всі пізні випадки ВМД трапляються у людей старше 60 років. Передбачувана поширеність пізньої ВМД у трьох великих популяційних дослідженнях становила 0,2% людей віком 55-64 років і збільшувалася до 13,1% людей старше 85 років.

Захворюваність на ВМД вища у жінок, ніж у чоловіків, для всіх вікових груп. Глобальний метааналіз показав майже вдвічі більшу поширеність ВМД у пацієнтів європеоїдної раси порівняно з азійським та африканським населенням. На ризик розвитку ВМД впливають генетичні чинники, куріння, особливості дієти.

Куріння є найсильнішим чинником ризику для ВМД, воно пов’язане із дворазовим підвищенням ризику розвитку пізньої стадії. Інші чинники з менш переконливими доказами їхнього впливу на ризик ВМД включають вплив сонячного світла, колір райдужної оболонки, споживання алкоголю.

Гіпертонія та гіперліпідемія також пов’язані з ризиком розвитку ВМД. ВМД – це багатофакторний розлад з генетичним компонентом. Воно призводить до інвалідизації у людей похилого віку, є пов’язаним з підвищеним ризиком травм. У деяких дослідженнях повідомлялося, що ВМД, особливо атрофічна, корелює з когнітивними порушеннями та ризиком хвороби Альцгеймера.

Аналіз, проведений у десяти дослідженнях, показав, що пізня ВМД була пов’язана з 20% збільшенням смертності від усіх причин і 46% збільшенням смертності від серцево-судинних захворювань.

Це означає, що слід піклуватися про здоров’я своїх очей і регулярно проходити діагностику зору, особливо у старшому віці. Звертайтеся, ми готові вам допомогти.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01