лікарка-офтальмолог вищої категорії медичного центру «АЙЛАЗ»
Савинець Тетяна Володимирівна

Савинець Т.В. - Лікування відшарування сітківки за допомогою вязких морських водоростей

Склоподібне тіло – це гелеподібна речовина, що заповнює простір між кришталиком і сітківкою, забезпечуючи структурну цілісність ока. Відшарування сітківки виникає, коли сітківка відокремлюється від внутрішньої стінки ока та переміщується у порожнину склоподібного тіла, що може у важких випадках призвести до сліпоти.

Традиційний підхід до лікування включає видалення склоподібного тіла та його заміну медичними інтраокулярними наповнювачами, такими як розширюваний газ або силіконова олива. Однак ці наповнювачі можуть викликати різні побічні ефекти.

Щоб розв’язати ці проблеми, дослідницька група розробила нову альтернативу: медичний композитний гідрогель на основі модифікованого альгінату, природного вуглеводу, отриманого з водоростей. Альгінат, також відомий як альгінова кислота, широко застосовується в харчовій і медичній промисловості завдяки своїй здатності утворювати в’язкі продукти.

У цьому дослідженні команда створила гідрогель, що має високу біосумісність та оптичні властивості, схожі на справжнє склоподібне тіло. Гідрогель ефективно регулює динаміку рідини в оці, що сприяє стабілізації сітківки та усуненню повітряних бульбашок, дозволяючи пацієнтам зберегти зір після операції.

Для перевірки стабільності та ефективності гідрогелю команда провела експерименти на тваринних моделях, зокрема на очах кроликів, які мають подібну до людських структуру та фізіологічну реакцію. Імплантація гідрогелю в очі кроликів продемонструвала його успішність у запобіганні рецидиву відшарування сітківки, збереженні стабільності та нормальному функціонуванні протягом тривалого періоду без побічних ефектів.

Дослідницька група:

  • професор Hyung Joon Cha, кафедра хімічної інженерії та Школа конвергенції науки й технологій;
  • доктор Geunho Choi, кафедра хімічної інженерії, Поханський університет науки й технологій (POSTECH);
  • професор Woo Jin Jeong.

Пишаємося досягненнями наших колег і завжди слідкуємо за новинами та інноваціями в галузі!

Логотип АЙЛАЗа

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01