лікар-офтальмолог медичного центру АЙЛАЗ

Баланюк Олександра Олегівна

Коли ви годинами дивитеся на екран комп'ютера, телевізора, телефона або планшета, ваші очі піддаються впливу синього спектру світла. Є багато міфів, але немає жодних наукових доказів того, що синє світло від цифрових пристроїв шкодить вашим очам.

Дискомфорт, що відчувають деякі люди після роботи з екраном, швидше за все, пов'язаний з цифровим перенапруженням очей. «Більшість з нас менше моргає, дивлячись на екрани, і це викликає втому очей і сухість очей», – експертна думка докторів Американської академії офтальмології.

В чому полягає шкода синього світла?

Синій спектр впливає на циркадний ритм організму, природний цикл неспання та сну. Протягом дня синє світло будить нас і стимулює. Але занадто багато синього світла пізно вночі від вашого телефона, планшета або комп'ютера може порушувати процес природного засипання.

Ось чому ми рекомендуємо обмежити час за екранами (планшети, телевізори, смартфон) за дві-три години перед сном. Багато пристроїв мають нічні налаштування, що зводять до мінімуму вплив синього світла вечорами.

Хоча люди часто асоціюють синє світло з комп'ютерами і телефонами, найбільшим джерелом синього світла є сонячне світло. Інші джерела – люмінесцентне світло, компактні люмінесцентні лампи та світлодіоди. Вплив синього світла від екранів набагато менше, ніж від сонячного світла.

Занадто сильний вплив ультрафіолетового випромінювання сонця збільшує ризик очних захворювань, включаючи катаракту, новоутворення в області повік та очей. Ефекти синього спектра світла все ще досліджуються.

Важливо! Деякі дослідження показують, що недостатній вплив сонячного світла на дітей може негативно вплинути на розвиток зору та зростання хвороб очей. Відповідно до недавнього дослідження, недолік сонячного світла збільшує ризик міопії (короткозорості) у підлітків і молодих людей.

Що робити для профілактики здорового зору у дітей?

Кращий спосіб захистити очі від надлишку синього спектра світла, пов’язаного з екранами – регулярно робити перерви відповідно до правила «20-20-20»: кожні 20 хвилин переводите погляд на об'єкт, що знаходиться на відстані більше 6 метрів, протягом мінімум 20 секунд, для цього краще підійти до вікна та намагатись роздивитися щось на відстані за вікном.

Ви також можете використовувати зволожуючі краплі, коли відчуваєте сухість при роботі за комп'ютером. Не варто купувати окуляри виробників, які стверджують, що вони захищають очі від синього світла, через відсутність доказів їх ефективності, радить офтальмологічний центр «АЙЛАЗ».

МИ ЗНАЄМО ВСЕ ПРО ВАШІ ОЧІ! 

Задайте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: +38(044) 364 10 01