лікар-офтальмолог медичного центру АЙЛАЗ

Волошин Ярослав Ігорович

Ізольовані візуальні симптоми можуть бути ранньою ознакою інсульту, а своєчасне розпізнавання таких атипових випадків вкрай важливо, оскільки лікування інсульту має обмежений часовий інтервал ефективності.

Зір – це головний сенсорний вхід у людський мозок. Тому не дивно, що порушення зору часто пов'язано з інсультом. Потилична частка, що містить зорову кору, найбільш часто уражається при інсультах PCA.

Викликає тривогу той факт, що пацієнти, у яких раптово погіршується зір, не звертаються одразу до лікаря, та навіть не підозрюють, що це може бути сигналом інсульту, який наближається. Так, пацієнти звертаються в лікарню тільки після того, як з'явилися нові невізуальні симптоми. Ці невізуальні симптоми включають більш відомі ознаки інсульту, такі як слабкість кінцівок, сенсорні порушення та дизартрію. Отже, дефекти поля зору можуть вважатися «безсимптомними» і, в результаті, здатні лишитися непоміченими або незареєстрованими, особливо якщо вони не пов'язані з іншими симптомами.

У деяких випадках дефекти поля зору можуть бути виявлені тільки під час цільового обстеження, коли їх спеціально шукають. З половини людей, хто звертається в лікарню, не чекаючи розвитку невізуальних симптомів, у більшості виникає затримка в отриманні відповідного лікування інсульту через початково помилковий діагноз: TIA, ДКА або атипову мігрень.

Ефективність лікування сильно залежить від часу, що збільшує важливість своєчасної діагностики. Тому українським пацієнтам край необхідно поліпшення знань про інсульт та його симптоми, адже багато людей не підозрюють і не можуть виявити більш ніж однієї із запобіжних ознак інсульту. Також велику роль відіграє підвищення обізнаності серед медичних працівників, оскільки пацієнти, швидше за все, будуть звертатися до відділення невідкладної допомоги, в установу первинної медичної допомоги та в очну клініку.

Тому, як пацієнти, так і медичні працівники мають бути обізнані в тому, що стан наших очей є певним сигналом про наше здоров’я і цим обов’язково не слід нехтувати! Навіть якщо ви на прийомі не у лікаря-офтальмолога, обов’язково повідомляйте про зорові зміни, це може врятувати життя!

МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ! 

Задайте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: +38(044) 364 10 01