За статистикою, близько 75% населення в усьому світі мають ті чи інші проблеми із зором. Тому, напередодні свята Святого Валентина, зізнайтеся в коханні своїм очам і подбайте насамперед про своє здоров’я! Зберегти здоров’я очей на довгі роки та уникнути більшості неприємностей і незручностей, пов’язаних з поганим зором, можна, якщо дотримуватися простих правил.

1. Завжди захищайте очі від прямих УФ-променів і носіть протисонцеві окуляри, тому що ультрафіолет прискорює розвиток катаракти та макулярної дегенерації й ушкоджує рогівку.

Особливо до негативного впливу схильні люди, які за обов’язком служби зобов’язані постійно перебувати під прямими сонячними променями, або ті, кому видалили катаракту. Також не рекомендується нехтувати сонячними окулярами, якщо ви приймаєте спеціальні ліки, що підвищують чутливість до УФ-променів.

Завжди купуйте якісні окуляри в аптеках або спеціалізованих магазинах, вони здатні затримувати промені типів А і В.

2. Позбавтеся шкідливих звичок – куріння та вживання алкоголю.

Люди, які палять, мають великий ризик отримати катаракту та дегенерацію жовтої плями. З іншого боку, організм курця гірше засвоює вітаміни та інші поживні речовини, необхідні для підтримки хорошого зору. Стан зорового нерва стає гіршим і зір поступово погіршується. Також вживання спиртних напоїв – це причина виникнення синдрому сухого ока, тому що алкоголь зневоднює організм.

Ще один негативний чинник – великі дози алкогольної продукції, що призводять до хвороби зорового нерва, тобто токсичної амбліопії.

3. Вживайте продукти, багаті на антиоксиданти.

Їжа, у складі якої корисні речовини, зокрема цинк, уповільнює розвиток катаракти та зменшує ризик розвитку макулярної дегенерації. Важливі амінокислоти й речовини для здорового зору:

  • таурін – важлива амінокислота, недолік якої (менш ніж 50%) викликає сліпоту, катаракту та глаукому. Попри те, що людський організм самостійно синтезує частину таурину, найбільше ми отримуємо його з морепродуктів, молока та м’яса. Зверніть увагу, що недолік таурину часто спостерігається при цукровому діабеті, хворобах серця та у людей похилого віку, саме тому в похилому віці частими є проблеми із зором;
  • вітамін А є в клітинах сітківки, що відповідають за розпізнавання світла та кольору. Якщо в організмі нестача вітаміну А, то зір падає, в ділянці очей з’являється біль, печіння. Заповнити нестачу вітаміну А допоможуть овочі та фрукти (хурма, помідори, морква, гарбуз), жирні види риби, вершкове масло не менше 82%, ікра;
  • лютеїн захищає очі завдяки своєрідному фільтру, що поглинає блакитну частину спектра яскравого світла. Зниження лютеїну відбувається в результаті різних серцево-судинних та онкологічних захворювань. Для підтримки пігменту слід їсти горіхи, яйця, зелені овочі, кукурудзу;
  • вітамін С відновлює тканини ока та активізує захисні властивості його кришталика від УФ-променів. Міститься вітамін у цитрусових, смородині, зелених фруктах, петрушці, салаті.

Фахівці клініки «АЙЛАЗ» рекомендують щодня включати у свій раціон фрукти та овочі, особливо зеленого кольору та яскраво забарвлені (персики, цитруси), вони мають багато антиоксидантів і захищають організм від вільних радикалів. Також їжте чорницю, у її складі є антоціани для зміцнення судин очей.

Крім цього, включіть у раціон продукти з цільного зерна та з великим вмістом клітковини замість білого хліба й цукру, що збільшують ризик захворювання очей у більш зрілому віці. Також уникайте натрію, який стає частою причиною катаракти. Це означає, що варто зменшити вживання солі та консервів, у складі яких він є.

4. Крім правильного харчування, їжте вітаміни та харчові добавки для зору.

Вживання вітаміну С, бета-каротину, цинку та вітаміну Е в комплексі у кілька разів зменшує ризик появи дегенерації макули в похилому віці. Крім того, якщо ви щодня додаєте до раціону вітаміни, особливо Омега-3, жирні кислоти та вітамін В12, ризик утворення катаракти наближається до нуля.

Перед прийманням вітамінів обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

5. Стежте за рівнем цукру в організмі, контролюйте свій тиск і рівень холестерину.

Разом з діабетом з’являються серйозні проблеми із зором (катаракта, глаукома), тому таким людям необхідно особливо ретельно стежити за здоров’ям очей.

Високий тиск стає причиною гіпертонічної ретинопатії, що, своєю чергою, призводить до сліпоти. А гіпертонія з атеросклерозом викликає інсульт центральної артерії в сітківці, який може стати причиною повної сліпоти в ураженому оці.

6. І, найголовніше, регулярно відвідуйте фахівця-офтальмолога та перевіряйте зір.

На жаль, багато хвороб очей протікають без симптомів, тому найчастіше лікування проходить вже на занедбаних стадіях.

Ознаки захворювань очей, на які слід звернути увагу:

  • помутніння в очах, особливо в сутінки;
  • сухість, печіння, почервоніння та біль;
  • часті головні болі, особливо в області, близько розташованої до чола та очей, що свідчить про наявність запалення.

Діагностика зору у офтальмолога – достатньо швидка процедура, що дозволяє одразу помітити початок розвитку будь-якої очної хвороби. Пам’ятайте, що хвороби очей на ранніх стадіях успішно та повністю виліковуються. Крім того, регулярні перевірки дозволяють підібрати правильні ліки для корекції зору.

Важливо! Не призначайте собі ліки самостійно, тому що багато видів та комбінацій медикаментів можуть негативно вплинути на очі через побічні ефекти.

Якщо лікар рекомендував вам носити окуляри, у жодному разі не нехтуйте ними. Носіння окулярів не призводить до погіршення зору, а, навпаки, послаблює навантаження на м’язи очей і створює більш комфортні умови для очей.

Носите контактні лінзи? Регулярно змінюйте їх та правильно доглядайте.

Бережіть себе!

 МИ ЗНАЄМО ПРО ЗІР УСЕ! 

Задайте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01