Зберегти чи видалити катаракту. Переваги кожного рішення

Катаракта – це поширена проблема зору, особливо серед людей похилого віку. Захворювання пов’язане з помутнінням кришталика – природної лінзи в очах, що призводить до поступової втрати зору. Катаракта може значно обмежити якість життя та здатність діяти самостійно. З боку сучасної медицини пропонується можливість видалити катаракту. Чи варто це робити, чи краще відмовитися від операції? Розглянемо переваги кожного з рішень.

Переваги збереження катаракти

1. Збереження натурального процесу вікових змін. Катаракта є природним процесом старіння ока. Деякі пацієнти вважають, що необхідно забезпечити умови для старіння ока природним шляхом, тож не слід поспішати з операцією чи взагалі краще відмовитися від хірургічного втручання.

2. Відсутність інвазивного впливу. Збереження катаракти означає, що пацієнтам не потрібно виконувати операцію. Це може бути бажаним варіантом для людей, які бояться хірургічного втручання чи мають певні медичні протипоказання до операції.

3. Можливість коригування зору оптичними засобами. На ранніх стадіях катаракти можливо коригувати зір за допомогою окулярів або контактних лінз. Це – спосіб допомогти зберегти якість зору, за якої реально виконувати улюблену роботу та повсякденні справи, до певного моменту.

4. Економія бюджету. Відсутність операції означає відсутність витрат на неї, що має значення для багатьох українських пенсіонерів.

Отже, ми розібралися з основними перевагами відмови від операції з видалення катаракти. Якими є переваги виконання такої операції?

Переваги видалення катаракти

1. Відновлення зору. Операція з видалення катаракти є єдиним ефективним на сьогодні способом відновити повний зір у людей з катарактою. Після операції пацієнти повертаються до повноцінного життя та активності, що втратили раніше через катаракту.

2. Висока безпечність. Сучасні хірургічні методи дозволяють видаляти катаракту з мінімальним ризиком інфекцій та ускладнень. Видалення катаракти є однією з найбільш безпечних та успішних хірургічних процедур в офтальмології сьогодення.

3. Звільнення від незручностей і обмежень. Окуляри й контактні лінзи мають свої незручності, наприклад, при поїздках (їх не можна забувати чи губити) або для активного способу життя (наприклад, при плаванні). Ще важливіше те, що вони можуть бути небезпечні (наприклад, контактні лінзи під час епідемій здатні стати джерелом інфікування організму через контакт з недостатньо чистими руками, а розбиті окуляри – травмувати очі). Видалення катаракти відкриває можливість використовувати імплантовані штучні лінзи, коригуючи не лише короткозорість, але навіть астигматизм і далекозорість. Цей крок зменшує залежність від окулярів і контактних лінз, дає більше свободи у житті.

4. Покращення якості життя. Видалення катаракти дозволяє покращити якість життя пацієнтів, особливо тих, у кого катаракта значно впливає на їх повсякденні дії та здатність до самообслуговування. Пацієнти стають більш ефективними та незалежними.

5. Швидка й безболісна операція. Сучасні хірургічні техніки дозволяють видаляти катаракту за допомогою мікроінцизій, що забезпечує швидкий і майже безболісний процес. Час відновлення після операції також зазвичай короткий.

6. Амбулаторний характер процедури. Видалення катаракти частіше за все проводиться амбулаторно – це означає, що пацієнт може повернутися додому в той же день після операції, без необхідності госпіталізації.

7. Застосування новітніх технологій. Під час операції з видалення катаракти використовуються новітні технології малоінвазивної хірургії, такі як факоемульсифікація, що дозволяють максимально зберегти природну форму ока та забезпечити високу якість зору після операції.

8. Запобігання ускладненням для здоров’я очей. Видалення катаракти здатне запобігти можливим ускладненням, що виникають внаслідок прогресування захворювання, наприклад глаукомі. Якщо у вас проблеми з сітківкою, то позбавитися катаракти необхідно для того, щоб контролювати стан сітківки, адже наявність катаракти не дозволяє цього зробити. Отже, видалення катаракти – це стратегічна інвестиція у подальше здоров’я своїх очей.

9. Позитивний вплив на загальний стан здоров’я. Видалення катаракти здатне покращити загальний стан здоров’я пацієнта. Коли людина бачить краще, їй легше бути активнішою та більше рухатися, що є сприятливим для серцево-судинної системи, зміцнює м’язи й підвищує рівень енергії. Зрілі люди, які відновлюють зір після операції з видалення катаракти, як правило, мають більше можливостей для активного та здорового життя.

10. Довготривала ефективність. Після видалення катаракти використовувані імплантовані штучні лінзи зазвичай залишаються стійкими протягом багатьох років, не вимагаючи додаткових втручань. Це зручно та безпечно.

11. Покращення кольорового сприйняття. Після видалення катаракти, яка може змінювати кольорове сприйняття (особливо якщо мова йде про зрілу катаракту), пацієнти здебільшого помічають покращення яскравості та чіткості кольорів, неначебто їх очі омолодилися.

12. Підвищення самооцінки. Відновлення зору після видалення катаракти може значно покращити самооцінку й загальний настрій пацієнта, що дозволяє більш активно та радісно вести повсякденне життя.

Враховуючи всі ці переваги, видалення катаракти є одним із найбільш ефективних і безпечних методів виправлення й лікування зору, що дозволяє пацієнтам знову насолоджуватися якісним зором та активним способом життя. Разом з цим, перед ухваленням рішення потрібно виконати діагностику зору й обговорити стратегію дій з офтальмологом, який допоможе вибрати найбільш відповідний метод лікування для конкретного пацієнта.

Розв’язання питання про те, залишити чи видалити катаракту, є індивідуальним для кожного пацієнта. Збереження катаракти може бути прийнятним для деяких пацієнтів, хто не відчуває суттєвого дискомфорту та має можливість компенсувати втрату зору за допомогою окулярів або контактних лінз. Видалення катаракти є надійним та ефективним методом відновлення зору й покращення якості життя для тих, хто страждає сильніше від цього захворювання, втрачає через нього власну ефективність і здоров’я.

У будь-якому разі слід пам’ятати, що завдяки сучасним технологіям і медичним досягненням катаракту можна успішно вилікувати, виконавши видалення катаракти, що дозволяє знову, як у молодості, насолоджуватися чітким зором та яскравим світом довгі роки.

 

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ! 

Поставте питання лікарю-офтальмологу 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01