лікар-офтальмолог медичного центру вищої категорії АЙЛАЗ
Калашнікова Ольга Олегівна

Калашнікова О.О. - Підступний ворог наших очей – цукровий діабет. Частина 1

Мільйони людей страждають на цукровий діабет і у багатьох з них можуть розвинутися його очні ускладнення. Одне з найпоширеніших – це макулярний діабетичний набряк.

Знаючи, чому розвивається це ускладнення, які його ознаки та коли йти до лікаря, можемо зберегти зір.

Що таке діабетичний макулярний набряк? Симптоми, причини, діагностика, лікування та профілактика

Діабетичний макулярний набряк (ДМН) – це захворювання очей, на яке страждають деякі люди з діабетом. Воно характеризується накопиченням рідини в макулі – ділянці сітківки, що відповідає за детальний зір прямо перед вами.

Коли рідина просочується в макулу з сусідніх кровоносних судин, макула набрякає, спричиняючи розмитість зору та інші зорові зміни, наприклад, кольори виглядають тьмяними або вицвілими.

Тяжкість симптомів діабетичного набряку макули може варіюватися від легкої нечіткості зору до тяжкої втрати центрального зору, що ускладнює повсякденну діяльність.

Діабетичний макулярний набряк може вражати людей з діабетом 1-го або 2-го типу. Він тісно пов’язаний з високим рівнем цукру в крові та довшою історією діабету, а також з високим кров’яним тиском і високим рівнем холестерину.

Якщо діабетичний набряк макули виявити на ранній стадії та почати лікування, втрату зору зазвичай можна зупинити, а іноді навіть повернути назад.

Ознаки та симптоми діабетичного макулярного набряку

Симптоми діабетичного макулярного набряку можуть розвинутися у людини з діабетом у будь-який час, але зазвичай вони спостерігаються у людей з діабетичною ретинопатією (формою ураження кровоносних судин), що прогресує з ранніх стадій.

В той час, як прогресує захворювання, людина може відчувати деякі з наведених нижче симптомів:

  • нечіткість зору;
  • подвоєння в очах;
  • збільшення «мушок» перед очима;
  • кольори виглядають розмитими чи вицвілими;
  • темні плями у зоні бачення;
  • прямі лінії виглядають вигнутими або кривими;
  • труднощі з зором при яскравому світлі.

Люди з діабетичним макулярним набряком іноді повідомляють, що предмети виглядають хвилястими, особливо якщо дивитися на них у центрі поля зору. Об’єкти також можуть здаватися різними за розміром, якщо дивитися на них кожним оком окремо.

Якщо діабетичний макулярний набряк уразив лише одне око, може знадобитися більше часу, щоб помітити зміни зору, спричинені цим захворюванням.

Але ще до того, як симптоми діабетичного макулярного набряку стануть очевидними, ваш офтальмолог може помітити зміни в очах, що вказують на діабетичну ретинопатію, яка зазвичай передує діабетичному набряку макули.

Існують міжнародні рекомендації (розроблені американською асоціацією діабету) щодо скринінгу для людей з діабетом 1-го типу, діабетом 2-го типу та жінок з діабетом 1-го або 2-го типу, які планують завагітніти, щоб будь-які зміни в очах, пов’язані з діабетом, можна було виявити на ранніх стадіях і контролювати або лікувати. Дізнайтеся подробиці про те, як проводиться лікування сітківки при діабеті.

Читайте продовження публікації – частину 2

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01