Як гаджети та цифрові екрани шкодять очам вашої дитини

Використання того, що ми називаємо гаджетами, настільки поширене на сьогодні, що ви вже не пам’ятаєте часів, коли під час подорожей телефони-автомати були єдиним способом спілкування.

А ще є короткозорість. Міопія, або короткозорість, є серйозною глобальною проблемою охорони здоров’я, що набуває все більшого значення за останні кілька десятиліть.

Очевидно, що має існувати зв’язок між надмірним використанням гаджетів і глобальним зростанням випадків короткозорості. Безсумнівно, контактні лінзи, окуляри чи хірургічне втручання можуть допомогти виправити короткозорість, але це не виправляє її причини. Основною проблемою залишається те, що короткозорість спричинена трохи подовженим очним яблуком. То чи винні в цьому смартфони та гаджети?

Коротка відповідь на це питання – так.

Затуманений зір

Перегляд цифрових екранів, таких як ноутбуки чи смартфони, передбачає активний процес зору, що називається акомодацією. За час, коли очі регулюють фокусування від далеких до близьких об’єктів, скорочуються війкові м’язи, в результаті чого для чіткого бачення на сітківці кришталик стає більш випуклим.

Однак тривале зосередження на найближчих об’єктах, як-от читання зі смартфона чи гра в ігри на ноутбуках або планшетах, може напружити війкові м’язи. Цей стан, відомий як «спазм акомодації», робить віддалені об’єкти розмитими, викликаючи тимчасову псевдоміопію, чи помилкову короткозорість. На щастя, спазм акомодації зникає, коли ви перестаєте користуватися цифровими екранами.

Сухість очей

Під час використання гаджетів і перегляду екранів очі фокусуються на сусідніх об’єктах, що призводить до зниження частоти моргань з 15 до приблизно 5 кліпань на хвилину.

Діти, які користуються гаджетами, можуть під час використання ноутбука сидіти на дорослому кріслі. Це змушує їх дивитися вгору на екран, що призводить до ширшого відкриття повік і посилення випаровування сліз. Поєднання зменшення моргання та ширшого відкриття повік може призвести до сухих плям на рогівці, відомих як поверхнева точкова епітеліальна ерозія (ТЕЕ). Симптоми ТЕЕ включають відчуття сухості очей, почервоніння, відчуття стороннього тіла, чутливість до світла (світлобоязнь) і відчуття печіння. Правильна діагностика, лікування та прогноз ТЕЕ вимагають досвіду офтальмолога. Варіанти лікування можуть включати штучні сльози або місцеві очні краплі з антибіотиками.

Брак дофаміну

Надмірне перебування вдома з гаджетом відвертає дітей від будь-яких фізичних занять на свіжому повітрі. Дослідження показали, що діти з короткозорістю мають нижчий рівень дофаміну порівняно з дітьми без проблем із зором.

Дофамін – це хімічна речовина, що виробляється в мозку та діє як нейромедіатор, також відомий як гормон гарного самопочуття, оскільки він створює відчуття щастя та задоволення. Встановлено, що дофамін допомагає гальмувати подовження очного яблука, що є основною причиною короткозорості.

Низький рівень дофаміну пов’язаний зі зниженою мотивацією та зниженням ентузіазму щодо речей, які б збудили більшість людей. Достатня кількість сонячного світла, адекватні фізичні вправи та достатня кількість сну є природними способами підвищення рівня дофаміну.

Пошкодження сітківки

Гаджети використовують цифрові екрани, що випромінюють промені синього світла, яке у спектрі видимого світла має найкоротшу довжину хвилі, але найвищу енергію. Попри те, що наші рогівка та кришталик дуже ефективно блокують УФ-промені від досягнення чутливої сітківки в задній частині очного яблука, практично все видиме синє світло проходить через рогівку та кришталик і досягає сітківки. Лабораторні дослідження показали, що занадто сильний вплив синього світла може пошкодити світлочутливі клітини сітківки. Це викликає зміни, схожі на макулярну дегенерацію, що може призвести до постійної втрати зору.

Отримайте більше інформації про забезпечення умов для здорового зору ваших дітей у батьківській енциклопедії здорового зору у дітей.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01