Діабет і проблеми з очима

Як діабет впливає на ваші очі

Основною проблемою є високий рівень цукру (глюкози) в крові. Діабет означає, що ваше тіло неправильно виробляє або використовує інсулін, що підвищує рівень цукру в крові. Коли таке відбувається вперше, це може змінити рівень рідини в частинах ока, які допомагають вам зосередитися. У вас може не бути симптомів або ваш зір може бути розмитим протягом кількох днів чи тижнів. Зазвичай він повертається до норми, коли ваш план лікування знижує рівень глюкози.

Довгострокові наслідки високого рівня глюкози

З часом високий рівень цукру в крові може пошкодити дуже дрібні кровоносні судини в задній частині очей. Через судини просочується рідина, що спричиняє набряк, тиск та інші проблеми. Якщо ваш рівень глюкози досить високий, пошкодження може початися до того, як ознаки діабету з’являться в інших частинах вашого тіла. Це може призвести до чотирьох проблем очей, пов’язаних з діабетом: ретинопатії, макулярного набряку, глаукоми та катаракти. 

Рання діабетична ретинопатія

При ранній непроліферативній діабетичній ретинопатії, або НПДР, кровоносні судини випинаються та проникають у внутрішню оболонку задньої частини ока (відому як сітківка). Ваші нервові закінчення також можуть набрякати. У вас може не бути симптомів спочатку. Поговоріть зі своїм лікарем про здоров’я очей, якщо у вас діабет або ви знаєте, що рівень цукру в крові високий. Важливо почати керувати ним вчасно.

Поширена діабетична ретинопатія

Тут кровоносні судини в задній частині ока починають закриватися. У сітківці ростуть нові, але вони пошкоджені. Судини можуть протікати в склисте тіло, желеподібну речовину в середині ока. Ви можете побачити темні плями або смуги, що, здається, плавають у вашому полі зору. Якщо негайно не почати лікування, може утворитися рубцева тканина. Це може відокремити сітківку від задньої частини ока, що серйозно та небезпечно для зору.

Діабетичний макулярний набряк

Ретинопатія іноді призводить до утворення рідини у важливій частині сітківки, яка називається макулою. Вона потрібна, щоб керувати автомобілем, розпізнавати обличчя та читати. Коли ваша макула набрякає, зір може розпливатися, в результаті ви можете частково чи повністю втратити зір. Близько половини людей, які страждають на діабетичну ретинопатію, також хворіють на діабетичний макулярний набряк.

Глаукома

Є кілька типів глаукоми, але всі вони чинять тиск на зоровий нерв у задній частині ока, що з’єднується з мозком. У вас може спочатку не бути симптомів або ви можете почати втрачати боковий зір. Але ви не помічаєте цього, бо процес відбувається дуже повільно. Якщо цей стан не лікувати, тиск може призвести до постійної втрати зору.

Катаракта

Коли кришталик вашого ока виглядає каламутним, це називається катарактою. Вона блокує світло та все виглядає туманним. Поганий контроль рівня цукру в крові може прискорити процес. У вас більше шансів отримати катаракту при діабеті й у вас она, ймовірно, буде в молодшому віці. При хірургічному видаленні катаракти помутнілий кришталик замінюється прозорим штучним, але діабетична ретинопатія іноді погіршується після цього, якщо рівень цукру в крові не контролюється належним чином.

Діагностика діабетичної хвороби очей

Якщо ваш лікар вважає, що у вас проблеми з очима через діабет, він перевірить ваш зір і виміряє тиск у ваших очах. Лікувальні очні краплі розширять ваші зіниці, що дозволить оглянути всю задню частину ока. Лікар може ввести вам у руку барвник. Барвник здатен показати будь-яке порушення цілісності дрібних кровоносних судин вашого ока. Ваш зір може бути розмитим протягом кількох годин після обстеження.

Раннє лікування

Ваш офтальмолог може запропонувати частіше проходити огляди очей, щоб переконатися, що ваш стан не погіршується. Єдиним лікуванням на цьому етапі може бути лікування діабету. Як правило, ви відстежуєте та намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові, холестерину й артеріального тиску. Ліки, що відпускаються за рецептом, фізичні вправи, здорове харчування та відмова від куріння можуть допомогти.

Лазерне лікування

Панретинальна фотокоагуляція, відома як лазерне лікування сітківки, використовує лазер для руйнування ділянок сітківки, де виросли аномальні кровоносні судини. Вогнищеве лікування, що є менш поширеним, використовує лазер для ущільнення кровоносних судин і запобігання їх витоку та зростання. Ці операції можуть запобігти погіршенню зору.

Препарати анти-VEGF

Лікар вводить спеціальні ліки у склисте тіло всередину вашого ока. Це запобігає утворенню нових кровоносних судин у вашому оці. Зазвичай вам потрібні регулярні ін’єкції, щоб підтримувати результати.

Вітректомія

На пізніх стадіях діабетичної ретинопатії – якщо ваша сітківка відокремилася чи в око витекло багато крові – ваш лікар може запропонувати операцію, відому як вітректомія, для видалення рубцевої тканини, крові та каламутної рідини всередині ока. Вітректомія може покращити ваш зір.

У кого погіршується зір при діабеті?

Чим довше у вас хвороба, тим більше шансів на погіршення зору. Шанси зростають, якщо ви погано контролюєте рівень цукру в крові чи у вас високий кров’яний тиск або рівень холестерину. Ваш ризик також вищий, якщо ви курите.

Не чекайте симптомів

Коли рівень цукру в крові високий або коли ви починаєте використовувати інсулін, у вас може виникнути розмитість зору. Діабет може завдати шкоди, навіть якщо ваш зір здається нормальним. Тому вам слід хоча б раз на рік проходити огляд очей.

Зверніться до свого лікаря

Негайно зверніться до лікарні швидкої допомоги чи до спеціаліста з сітківки ока, якщо ви раптово втратите зір (включно з «завісою», що опускається на зір), побачите блимання вогнів, зазнаєте подвійного бачення, сильного болю або тиску в очах.

Запишіться на приймання до свого офтальмолога якомога швидше, якщо у вас є:

  • розмитий або туманний зір;
  • плями, плавучі елементи чи тіні;
  • хвилястість або спотворення прямих ліній.

Фахівці офтальмологічного центру «АЙЛАЗ» готові надати компетентну допомогу при лікуванні діабетичних захворювань очей.

 

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01