Занадто значне зростання ока може викликати короткозорість

Більшість людей народжуються далекозорими, але, коли дитина росте, її очі подовжуються відповідно до оптичних компонентів ока. Це дозволяє зображенням зустрічатися безпосередньо на сітківці, створюючи чітку картинку – те, що можна вважати нормальним зором. Якщо подовження продовжується, зображення зближуються вже не на, а перед сітківкою. Картинка стає розпливчастою. Це короткозорість.

Дитина більш схильна до розвитку короткозорості, якщо вона є у батьків. Але дослідження показують, що брак прогулянок на свіжому повітрі також підвищує ризик розвитку короткозорості у дітей. Коли люди піддаються впливу яскравішого світла на вулиці, мозок збільшує вивільнення дофаміну – хімічної речовини, що надсилає повідомлення нервовим клітинам по всьому тілу. Достатня кількість дофаміну в сітківці сповільнює подовження ока.

Виводьте дітей на вулицю та обмежте надмірну роботу зблизька

Те, що діти роблять у приміщенні, також пов’язане з підвищеним ризиком короткозорості. Вдома та в школі діти багато читають, пишуть та займаються іншими видами діяльності, що вимагають зосередження уваги на об’єкті в межах досяжності руки. Ця робота на відстані пов’язана з можливим розвитком короткозорості, але оптометристи ніколи не відмовлятимуть від навчання чи розваг заради запобігання короткозорості.

Замість цього батьки можуть допомогти своїм дітям займатися здоров’ям очей за допомогою двох простих кроків.

1. Робіть перерви в роботі

Перерви в навчанні чи розвагах з гаджетами – так само як і в читанні звичайних друкованих книг – можуть бути корисними. Американська академія офтальмології рекомендує, щоб після 20 хвилин роботи на цифровому екрані діти дивилися на об’єкт на відстані 20 футів (6 метрів) принаймні 20 секунд.

2. Заохочуйте дитину виходити на вулицю

Попросіть дитину пограти, піти на прогулянку або зайнятися будь-якою цікавою діяльністю, щоб проводити час щодня на свіжому повітрі. Дослідження показують, що проведення близько двох годин на день на свіжому повітрі може запобігти короткозорості. Перебування на свіжому повітрі також може сприяти здоровішому способу життя з додатковими фізичними та емоційними перевагами.

Профілактика короткозорості також допомагає захистити від інших захворювань очей.

Вживання заходів для запобігання або навіть уповільнення короткозорості може допомогти вашій дитині уникнути ризику розвитку інших захворювань очей. Важка короткозорість підвищує ризик таких станів, як міопічна макулопатія, відшарування сітківки, глаукома та катаракта пізніше в житті. Профілактика також може допомогти вашій дитині уникнути соціальних та емоційних труднощів, що виникають через поганий зір у школі та в інших місцях, де потрібен чіткий зір.

Гарні новини для дітей з короткозорістю

Якщо ваша дитина короткозора, існують варіанти лікування для уповільнення короткозорості та потенційного зменшення ускладнень у подальшому житті. Лікування включає використання спеціально розроблених контактних лінз та очні краплі атропіну. Ви можете дізнатися більше щодо профілактики короткозорості у батьківській енциклопедії здорового зору у дітей.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01