Вплив діабету на очі та що з цим робити

Якщо у вас діабет першого чи другого типу, у вас більше шансів отримати проблеми з очима, порівняно з тими, хто не має діабету. Високий рівень цукру в крові може з часом пошкодити крихітні кровоносні судини в очах. Це може призвести до хвороби очей, що називається діабетичною ретинопатією. Високий рівень цукру в крові також може призвести до катаракти та глаукоми. Тож контролюйте свій діабет і проходьте щорічні офтальмологічні огляди, щоб подбати про свої очі.

1. Діабет і діабетична ретинопатія: в цей час у майже кожної третьої людини з діабетом є ретинопатія – пошкодження кровоносних судин сітківки. Це слизова оболонка в задній частині ока. Найчастіше зустрічається непроліферативна ретинопатія, що зазвичай не загрожує вашому зору.

Однак якщо протягом кількох років у вас буде високий рівень цукру в крові, ви можете мати більш серйозне захворювання, відоме як проліферативна діабетична ретинопатія. Її називають «проліферативною», оскільки на поверхні сітківки починають рости нові кровоносні судини. Ці кровоносні судини є крихкими та можуть пропускати кров або рідину, що спричиняє рубцювання сітківки й тривалу втрату зору.

Діабетична ретинопатія також може спричинити макулярний набряк. Це трапляється, коли рідина просочується в ту частину сітківки, що забезпечує чіткий центральний зір. Вона потрібна для читання, водіння та перегляду дрібних деталей. Натомість речі виглядають розмитими.

Багато досліджень показали, що ви можете зменшити шанси на втрату зору через ретинопатію та макулярний набряк, суворо контролюючи рівень цукру в крові, артеріальний тиск і холестерин.

Якщо ви своєчасно виявите та вилікуєте діабетичну ретинопатію, то зможете уповільнити чи навіть повернути назад деякі форми втрати зору. Якщо у вас цукровий діабет, ви повинні відвідувати офтальмолога принаймні раз на рік. Якщо ваші щорічні огляди проходять нормально, ви можете проходити повторні огляди кожні 2-3 роки.

Існує багато способів лікування проліферативної діабетичної ретинопатії. Ваш лікар може націлити на сітківку спеціальний лазер, щоб скоротити нові кровоносні судини. Без цієї процедури тендітні кровоносні судини можуть порватися, викликаючи кровотечу в оці. Лазерне лікування сітківки може надовше зберегти ваш зір. Найліпше його використовувати до того, як нові тендітні судини почнуть кровоточити.

  • Діабет і катаракта: якщо у вас діабет, у вас більше шансів отримати катаракту – і в молодшому віці. Катаракта затуманює кришталик ока та спричиняє затуманювання зору. Якщо у вас легка катаракта, вам можуть допомогти протисонцеві окуляри та окуляри із захистом від відблисків. Якщо вона виражена, видалення катаракти замінює помутнілий кришталик штучним, щоб покращити зір.
  • Діабет і глаукома: наявність діабету подвоює ваші шанси на глаукому – стан, що створює додатковий тиск на ваше око. Цей додатковий тиск може пошкодити сітківку та зоровий нерв. Ймовірно, у вас не буде симптомів на ранньому етапі. Деякі люди повільно втрачають зір або бачать яскраві ореоли чи кольорові кільця навколо вогнів. Глаукому лікують за допомогою рецептурних очних крапель для зниження очного тиску. У деяких випадках може знадобитися лазерне лікування або хірургічне втручання.

Звертайтеся, наші фахівці готові допомогти з лікуванням очей при діабеті.

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01