лікарка-офтальмолог медичного центру «АЙЛАЗ»
Рабок Тетяна Миколаївна

Рабок Т.М. - Вікова макулярна дегенерація – актуальна проблема

Вікова макулярна дегенерація (ВМД) є захворюванням, що вражає центральну (макулярну) область сітківки, викликаючи прогресивну втрату найважливішого для нас центрального зору. Цей зір забезпечується фоторецепторами – колбочками сітківки, що займають центральну ямку в області жовтої плями, та є найгострішим.

Імпульс від кожної колбочки центральної ямки молекули проходить по окремих нервових волокнах через всі відділи зорового шляху та досягає кортикального представництва цієї частини сітківки, де здійснюється аналіз імпульсів, що надходять, і де формується зоровий образ.

Центральний зір дозволяє бачити найдрібніші об’єкти, розрізняти кольори. У міру віддалення від центру сітківки гострота зору різко знижується. ВМД зазвичай розвивається у пацієнтів 50 років і старше, причому зі збільшенням віку ризик розвитку ВМД підвищується. Рання стадія ВМД включає такі клінічні ознаки, як друзи (відкладення продуктів метаболізму під пігментним епітелієм) та дефекти пігментного епітелію сітківки.

На цій стадії можуть не спостерігатися будь-які суб’єктивні симптоми чи зниження зору. Пізня стадія ВМД може бути неоваскулярною (синоніми – волога, ексудативна) або атрофічною (також відомою як пізня суха чи географічна). На пізній стадії відбувається руйнування колб, знижується гострота зору, з’являється пляма перед оком, видимий простір здається спотвореним, зламаним.

Пізніше ВМД призводить до повної втрати центральної гостроти зору, що значно впливає на якість життя та функціональну незалежність людини. Очікувалося, що до 2020 року кількість людей із ВМД у всьому світі становитиме близько 200 мільйонів, а до 2040 року збільшиться майже до 300 мільйонів і, таким чином, створить серйозну проблему для суспільства.

Хоча ВМД залишається третьою за важливістю причиною важкої незворотної втрати зору у всьому світі, частота випадків сліпоти та порушень зору знизилася. Причиною цього є впровадження методів лікування, спрямованих на блокування чинника зростання ендотелію судин (VEGF), що утворюється в оці на тлі ішемії, пов’язаної з віковими змінами у капілярах сітківки та судинної оболонки ока. Ці методи лікування (внутрішньоочні ін’єкції лікарських препаратів) застосовуються в офтальмологічному центрі «АЙЛАЗ».

Рекомендуємо також дізнатися про сучасне лікування сітківки ока при діабеті

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ!

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Офтальмологічний центр «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01