Дискомфорт/відчуття, неначебто щось знаходиться в оці після операції

Багато людей скаржаться, що після операції їм здається, неначебто в око потрапив пісок або що око свербить. Це нормальне відчуття, викликане невеликим розрізом в оці, який має загоїтися протягом тижня або близько того. Якщо у вас сухе око, дискомфорт може зберігатися довше – до трьох місяців. Деяким пацієнтам з катарактою під час операції потрібне накладання шва на око. Він не повинен турбувати вас, але іноді його необхідно зняти після операції.

Що таке помутніння задньої капсули (ПЗК)?

Інколи причиною нечіткого зору є помутніння задньої капсули (англ. PCO) – досить поширене ускладнення, що може виникнути через кілька тижнів, місяців або (найчастіше) років після операції з приводу видалення катаракти.

Це відбувається, коли капсула кришталика – мембрана, що утримує вашу нову внутрішньоочну лінзу на місці, стає каламутною або зморшкуватою та починає затуманювати зір. PCO – це результат розростання клітин на мембрані з часом, подібно до рубцевої тканини.

  • Що допомагає?

Цей стан можна вилікувати за допомогою швидкої та безпечної лазерної процедури під назвою капсулотомія YAG-лазером. Фахівець використовує лазер, щоб зробити отвір у помутнілій капсулі, дозволяючи світлу проходити через неї для чіткого зору. Процедура займає близько 5 хвилин і вимагає розрізу.

Чому я бачу відблиски, ореоли та інші небажані зображення?

Багато пацієнтів з катарактою після операції стикаються з «небажаними зоровими образами», також відомими як дифотопсія. Бліки, ореоли та смуги світла є прикладами позитивної дисфотопсії. Вони частіше виникають уночі або при тьмяному освітленні та більш характерні для мультифокальних лінз. Ці ефекти можуть бути більш помітними в період між операціями на першому та другому оці. Залишкова аномалія рефракції також може бути причиною позитивної дисфотопсії, й грамотно підібраний рецепт на окуляри виправить її. В інших випадках винуватцем може бути помутніння задньої капсули та в такому випадку лікування YAG-лазером може розв’язати цю проблему.

  • Що допоможе?

Якщо ці проблеми були виключені, але відблиски та ореоли зберігаються, наш офтальмолог може порекомендувати спеціальні краплі на ніч, щоб зменшити небажані ефекти.

Інші пацієнти після операції іноді бачать у полі зору дугу світла чи тінь у вигляді півмісяця. Це називається негативною дисфотопсією та зустрічається приблизно у 15% пацієнтів. Лікарі точно не знають, чим вона викликана. У багатьох пацієнтів дисфотопсія проходить самостійно протягом кількох місяців.

  • Коли телефонувати лікарю?

Якщо дисфотопсія продовжує турбувати понад 3-4 місяці, офтальмолог клініки «АЙЛАЗ» запропонує та підбере індивідуальні варіанти лікування.

Перегляньте умови хірургії катаракти в клініці «АЙЛАЗ».

Відгук пацієнтки клініки «АЙЛАЗ», яка позбулася катаракти:

Читайте наступну частину

Читайте попередню частину

 

ВІРИМО У ЗСУ! ПРАЦЮЄМО НА СВОЄМУ РОБОЧОМУ МІСЦІ! 

Поставте питання лікарю-офтальмологу

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Клініка «АЙЛАЗ» www.ailas.com.ua 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 364 10 01